Etäyhteydellä asiakkaan arjessa mukana

Kuudes viikko etäyhteydellä toimimista kohta takana asiakkaideni kanssa. Tämä on ollut mielenkiintoinen kokemus sukelluksena suoraan asiakkaiden arjen keskelle. Tänä poikkeuksellisena aikana kun myös mahdollinen asiakkaan muu perhe lemmikkeineen ja perheenjäsenineen ovat myös kotona.

Näinä viime viikkoina matka psykoterapeutin luokse on nyt tapahtunut asiakkaillani vain muutamalla klikkauksella tietokoneen ruudulla tai puhelimella. Aikaisemmin joidenkin asiakkaiden pitkäkin matkustaminen on jäänyt ja muuttanut osaltaan psykoterapiaan tulemisen kokemusta sekä asettumista. Monet asiakkaani ovat aikaisemmin kertoneet miten he tavallaan valmistautuvat terapiaan tullessa jo valmiiksi niiden asioiden äärelle, jotka tuntuvat merkittäviltä puheenaiheilta tänään. Nyt olen päässyt asiakkaideni arjen keskelle missä elämä ympärillä jatkuu eikä aina olekaan mahdollista välttyä keskeytyksiltä joko perheenjäsenten tai lemmikkieläinten taholta. Yhtäkkiä kun ruudusta on saattanutkin asiakkaani sijaan kurkistaa vaikka asiakkaan kissa tai lapsi, joka on tullut asiakkaaltani kysymään jotain tapaamisen välissä. Jotkut asiakkaani ovat ratkaisseet tällaisten keskeytystilanteiden tulon lähtemällä kodistaan esim. lenkille terapian ajaksi.

Kela mahdollistaa nyt videoyhteyden sijaan myös puhelimessa tapahtuvan terapian. Tällöin olen asiakkaan kanssa päässyt mukaan lenkkipolulle. On erilainen kokemus kun asiakas on liikkeellä esim. metsässä ja erilainen tunnelma välittyy asiakkaiden askeluksen ja luonnon äärellä olemisen kokemuksen kautta. Itsekin olen nyt oman työnohjaukseni, jossa käyn säännöllisesti, toisinaan hoitanut luontopolun äärellä keskustellen ja kokenut sen toimivaksi. Pääsen toisinaan kävelyn lomassa uppoutumaan ajatuksiini paremmin kuin tietokoneen äärellä istuessani.

Psykoterapian aloitus suoraan etäyhteydellä

Uudenlainen kokemus itselleni on ollut psykoterapian aloittaminen suoraan etäyhteydellä, jonka myös Kela nyt mahdollistaa tänä poikkeuksellina aikana. Pohdin alkuun millaistakohan on hoitaa tutustumiskäynnit etäyhteydellä kasvokkain tapaamisen sijaan, mutta ilokseni olen huomannut senkin toimivaksi tavaksi. Ajatuksena on kuitenkin mielenkiintoista tavata asiakas kasvokkain vasta useamman kuukauden jälkeen ensimmäistä kertaa!

Etäyhteydellä olen asiakkaaseeni toisaalta jollain tapaa myös heti lähemmin yhteydessä kun asiakkaan kasvot täyttävät koko tietokoneen ruudun. Toimitilassani tavatessa välillämme on välimatkaa nojatuolien välillä pidemmälti. Joistakin asiakkaistani tämä tuntuu myös intiimimmältä kokemukselta varsinkin kun tulen suoraan heidän arkensa keskelle ja kotiinsa. Joillekin asiakkaille tämä etäyhteydellä tapahtuva psykoterapia tuntuu liian vieraalta ja jotkut asiakkaistani ovatkin halunneet laittaa ennemmin terapian tauolle täksi aikaa ennen kuin kasvokkain pääsemme taas näkemään. Tämänkin Kela mahdollistaa, mutta taukoa tulee olla vähintään 2 kuukautta terapiassa jotta sovittu keskeytys on mahdollinen.

Jo ennen tätä poikkeuksellista aikaa olen työskennellyt etäyhteydellä asiakkaideni kanssa esimerkiksi opiskelijavaihdon ajan tai asiakkaan ollessa äitiyslomalla. Tällöin olemme joustavasti voineet sovittaa esim. tapaamisajat lapsen päiväunien aikana tapahtuvaksi. Ajattelen, että terapiaprosessin jatkuvuuden kannalta on hienoa, että olemme nyt tässäkin tilanteessa pystyneet jatkamaan terapiaa. Moni asiakkaani on ollut kiitollinen kun tietyt asiat kuten terapia on arjessa jatkunut vaikkakin hieman toisessa muodossa. Olemme joidenkin kanssa myös tiivistäneet tapaamisia, jos tuen tarve on kasvanut.

Etäyhteydellä toimiminen on käynyt yllättävän luontevaksi ja tutuksi näiden viikkojen ajan niin minulle kuin asiakkailleni. Uskon, että se jää myös joissakin tilanteissa hyväksi vaihtoehdoksi silloin kun kasvokkain tapahtuva tapaaminen ei ole mahdollista.


Etäyhteydellä asiakkaan arjessa mukana