Henkinen opettajani

Ajattelen, että suurimmat henkiset opettajani omassa elämässäni ovat olleet niitä, joiden kanssa minun on ollut haastavinta tulla toimeen. Ne ihmiset, joiden periaatteita, uskomuksia tai arvoja, minun on ollut vaikea ottaa omakseni. Toisaalta juuri ne ihmiset ovat osoittautuneet arvokkaiksi kirkastaessaan minulle omia arvojani ja periaatteitani. Näiden ihmisten vuoksi olen vahvistanut itsessäni niitä itselleni tärkeitä taitoja tai ominaisuuksia kasvaessani omaksi itsekseni. Millaisia opettajia sinulla on ollut elämässäsi?

Olen huomannut, että on helpompaa ottaa vastaan oppeja ja oivalluksia ihmiseltä, jota itse arvostaa ja ihailee. Tällaisen ihmisen ajatukset ja teot vaikuttavat meihin ilman, että meidän tarvitsee kyseenalaistaa tai suodattaa sanomasta juuri mitään. Voin vain pysähtyä omaksumaan tällaiseltä ihmiseltä ja pohtia kuinka saisin omaan ajatteluuni sekä arkeeni lisää sovellettua näitä asioita. Toisaalta myös oman ajattelun rajallisuus ja kyky ottaa vastaan saattaa myös tuskastuttaa. Kun ymmärtää ja tiedostaa miten paljon on vielä sellaista, jonka myötä oma ajattelu ja elämä helpottuisi kummasti. Arjen puuhastelujen keskellä saattaa kuitenkin olla rajallinen määrä aikaa pysähtyä ihmettelemään kaikenlaisen uuden edessä. Toisaalta olen myös huomannut miten tärkeää on pysyä arjen rutiineissa kiinni ja maadoittua tähän hetkeen ettei jatkuvassa innostuksen olotilassa huomaamatta kuluta energiaansa loppuun.

Haastava ihmissuhde henkisenä opettajana

Uskon, että jokaisen elämässä tulee vastaan myös niitä haastavampia henkisiä opettajia, joiden ei aluksi ei edes ymmärrä ”opettavan” meitä olemassaolollaan. Ihminen, joka toimii sosiaalisesti toisin, puhuu ja töksäyttää asioita tai vetäytyy enemmin omiin mietteisiin ja voit vain arvailla hänen ajatuksiaan. Ihminen, joka toimii eri tavalla kuin sinä toimisit ja toimii erilaisten arvojen tai periaatteiden mukaan elämässään. Tällaisen ihmisen seurassa saat jatkuvasti käydä sisäistä keskusteluasi omien ajatustesi, tunteidesi ja toimintamalliesi kanssa ihmisen herättäessä sinut tähän vuoropuheluun itsesi tai hänen kanssaan. Joudut kenties puolustamaan ja perustelemaan omia näkemyksiäsi tai vaivut lamaannuttavan tyrmistyneeseen olotilaan osaamatta tilanteessa reagoida millään tavoin.

Tällaisen haastavan henkisen opettajan seurassa sinussa kuitenkin aktivoituu sinun omat ajatukset ja tunteet. Viha ja ärtymys, hämmennys, jotka koittavat ohjata sinua itseäsi näkemään entistä kirkkaammin omat arvosi ja toimintatapasi. Kenties tämän ihmisen myötävaikutuksesta päätät alkaa toimimaan juuri päinvastaisella tavalla kuin henkinen opettajasi. Sinussa alkaa rakentumaan oma tapasi olla kaikenlaisten ihmisten ja tilanteiden keskellä eikä heidän suinkaan tarvitse olla samanlaisia kuin sinä tai ajatella, toimia, samalla tavoin kuin sinä. Kun jokin asia herättää sinussa vahvoja tuntemuksia on se sinulle myös merkittävää. Niin merkittävää, että sinussa nousee myös rohkeus ja kyky vahvistua omaksi itseksesi.

Kuka on sinun henkinen opettajasi?

Millaisia henkisiä opettajia sinulla on elämässäsi ollut tai on tällä hetkellä? Kenen ajatuksia tai tekoja olet ihailut ja arvostanut? Oletko vaikuttunut ihmisistä ympärilläsi vai vaikuttunut jo edesmenneistä ihmisistä, joita et ole koskaan itse henkilökohtaisesti edes tavannut? Millaisia läheisiä ja ystäviä sinulla on ympärilläsi? Millainen on se työkaveri, jonka tapaansa tehdä työtään arvostat?

Millaisia haastavia henkisiä opettajia sinulla on elämässäsi ollut? Joko olet saanut selville mitä he ovat sinulle opettaneet? Oletko saanut oman näkemyksesi kirkastumaan heidän myötävaikutuksellaan? Millaisia haastavia elämäntilanteita sinulla on ollut? Mitä näiden tapahtumien jälkeen olet oppinut itsestäsi ja kuinka se on muuttanut tai kirkastanut tapaasi olla ja elää?

Tilaa täältä halutessasi ilmaiseksi itsellesi Henkinen opettajani – harjoitus sekä muut vuoden 2019 hyvinvoinnin kuukausikirjeen harjoitukset.

Henkinen opettajani