Kesälomailen 2.7.-8.8.2021

Tällä viikolla oma mielikin on pikku hiljaa alkanut laskeutumaan lomalle. Asioiden loppuun saattamista, viimeisiä asiakastapaamisia ennen kesälomaani ja muutamia ajatuksia syksyn suunnitelmiin on käväissyt mielessäni. Kesälomalle jään 2.7. alkaen ja palaan 9.8.2021. Tällä hetkellä minulla ei mahdu valitettavasti uusia psykoterapia- tai työnohjausasiakkaita ja tarkastelen seuraavan kerran tilannettani vasta loppu vuodesta. Mahdolliset Minulla on oikeus- terapiakortti tilaukset toimitan vasta kesälomalta palattuani.

Ajattelen psykoterapiassa kesätauon kuuluvan osana terapiaprosessiin, vaikka se saattaakin jännittää joskus erityisesti ensimmäistä terapiavuotta käyviä asiakkaita. Itse ajattelen, että loman ja taukojen merkitys terapiavuoden aikana on myös tärkeää ja luovat osaltaan omaa rytmiä terapiaprosessiin. Uusia terapia-asiakkaita pyrin ottamaan vasta aina kesäloman jälkeen ettei heti suhteen alettua terapiaprosessi katkea. Tai niin, että tapaamisia ehtii olla riittävä määrä ennen pidemmälle lomalle jäämistäni. Muutoin ajattelen, että tauot terapiassa omalta osaltaan tuovat rytmiä terapiasuhteeseen niin asiakkaalle kuin terapeutillekin. Terapiasuhteessa on mielestäni tärkeää, että pienemmillä ja lyhyemmillä tauoilla, myös minä terapeuttina saan etäisyyttä. Tämä auttaa säilyttämään sopivan etäisyyden asiakkaan asioihin ja tuomaan taas uudenlaista näkökulmaa lähestyä joskus hyvinkin haastavia elämäntilanteita.

Kesän aikana minun ja asiakkaan loma-ajat ja suunnitelmat saattavat mennä ristiin. Joskus jotkut asiakkaat kipuilevat sitä, että voivatko he olla lomalla ja toteuttaa lomasuunnitelmiaan kun terapeutti lomailee eri aikaan. Näin psykoterapiaan tulee pidempi tauko. Itse kannustan asiakkaitani ottamaan lomaa myös terapiasuhteesta! Mikäli asiakas lomailee eri aikaan kuin minä, niin kehotan häntä myös noudattamaan lomasuunnitelmiaan esim. lomareissujen suhteen, vaikka taukoa tulisikin pidempi aika. Toiset taas tulevat mielellään myös lomansa aikana terapiaan. On eri fiilis tulla loman keskellä psykoterapiaan kuin välillä kiireisenkin arjen keskeltä.

Terapiassa viikoittaiset tapaamiset läpi vuoden ovat intensiivinen suhde. Vaikka tapaaminen olisi vain kerran viikossa niin asiat elävät usein asiakkaan mukana läpi viikon. Välillä asioita pohditaan tietoisesti hyvinkin paljon, joskus tuntuu kuin viikko olisi vain hujahtanut ohi. Moni asiakas puhuu, että paria päivää ennen tai viimeisestään terapiaan tullessa, alkaa taas asioiden pohdinta. Sitä ikäänkuin virittäydytään jo valmiiksi asioiden äärelle. Yhteisten keskustelujen äärellä voidaan huomata sellaisen viikon kohdalla asioiden etenemistä, jolloin tuntuu ettei mitään olisi tapahtunut. Kiireisen arjen keskellä terapiassa voidaan pysähtyä pohtimaan mitä kaikkea elämässä ja itsessä on tapahtunut. Tällaiselle intensiiviselle pohdinnalle on hyvä myös saada ajoittain taukoa. Aivan kuin hektisen arjen keskellä on hyvä välillä päästää itsensä tylsistymään niin myös terapiasuhteessa antaa ajatusten lomailla. Tätä kautta voi taas syntyä uutta ja tuoretta ajattelua, näkökulmaa omiin asioihin!

Leppoisia kesäpäiviä!

Kesälomailen 2.7.-8.8.2021