Kohtaamisen voima

Oletko huomannut miten joidenkin ihmisten kanssa jo ensi tapaamisesta lähtien sinulla on kotoisa olo ja turvallinen olo? Sinun on helppo jutella ja sinulla on tilaa olla oma itsesi? Oletko pohtinut miten kohtaamisen taitoa voisi harjoittaa niissä tilanteissa kun kohtaaminen ei tunnukaan alkuun luontevalta? Onko käsityksesi tutustuessasi toiseen ihmiseen muuttunutkin täysin?  Jos pohdit niitä hetkiä, jolloin sinua on nähty ja ymmärretty, niin missä ne ovat tapahtuneet? Työelämässä vai henkilökohtaisissa suhteissasi läheisten sekä ystäviesi parissa? Vai tapahtuuko aidot kohtaamisen hetket työelämässä?

Millaisissa tilanteissa tulet parhaiten nähdyksi?

Olen huomannut, että kun ihmiset aloittavat psykoterapian, saattaa heiltä puuttua täysin ihminen, joka näkisi heidät sellaisena kuin he ovat. Ihmisen oma käsitys itsestä on saattanut myös muuttua toisen ihmisen katsottua ja kohdattua häntä vallankäytön keinoja käyttämällä. Ihminen saattaa ajatella olevansa jotenkin huonompi kuin muut, arvottomampi kuin muut tai erilainen, ulkopuolinen. Ihminen on myös saattanut muuttua niin ettei itsekään tiedä enää millainen on nyt. Sen seurauksena myös läheiset ihmiset saattavat olla hämillään ihmisen käydessä muutosprosessiaan.

Toisinaan olen huomannut myös, että ihmisen ympärillä on kannustavia ja ihmistä aidosti arvostavia läheisiä, mutta jostain syystä ihmisen oma käsitys itsestä on vähättelevä ja aliarvostava. Toisen ihmisen kommentit siitä, että olet riittävä ja juuri hyvä sellaisena kuin olet, tuntuvat epäuskottavilta ja eivät tavoita kuulijaansa. Ihminen piiskaa itseään ja odottaa itseltään enemmän kuin koskaan pystyy toteuttamaan. Silloin onkin hyvä pysähtyä omien odotusten äärelle ja kuuntelemaan millaista puhetta itse itselleen puhuu päivittäin?

Suorittamisesta tähän hetkeen

Erilaisissa rooleista käsin tulemme nähdyksi hyvin eri tavalla. Työelämässä sinusta voi tulla eri piirteet esille kuin kotona. Työntekemisen kannalta oleellisimmat piirteesi pääsevät näkyville ja auttavat suoriutumaan työpäivän velvoitteista. Jos työpäivän jälkeen on sinulla edessäsi vielä toinen ”työpäivä” ja suorittaminen jää päälle myös kotona, voi kykysi kohdata toinen ihminen ja itsesi heikentyä.

Suorittaminen heikentää kykyäsi olla tässä hetkessä. Erilaiset hoidettavat asiat vievät huomiotasi ja saatat unohtaa kuulostella itseäsi ja toisia. Tällöin on inhimillistä tehdä itsestä ja toisista nopeita tulkintoja sanojen, eleiden ja tuntemusten kautta. Tällöin tulkitessasi toista käyt kuitenkin omaa päänsisäistä keskustelua omien mielikuviesi kanssa etkä kohtaa toista ihmistä lainkaan, ainoastaan mielikuvaasi hänestä. Tällöin todellinen kohtaaminen jää toteutumatta.

Kykysi kohdata toinen ihminen vaatii tässä hetkessä olemisen taitoa ja halua kuunnella mitä toinen ihminen haluaa sinulle sanoa. Jos etsit vain varmennusta ja tukea omalle ajattelullesi kadotat kykysi kuunnella toista. Kuulet vain niitä asioita, joita haluat kuulla tai provosoidut toisen erilaisesta mielipiteestä. Jos et anna tilaa toiselle esittää omia ajatuksiaan on keskusteleminen pelkkää yksinpuhelua toisen kanssa dialogin sijaan.

Kohtaamisen voima
Merkitty: