Tänä talvena voitin itse omat mielenesteeni, joita minulla on ollut jo pitkään kylmävesiuintia kohtaan. Olen pohtinut miten ihmeessä sinne avantoon pystyisi menemään, varsinkin kun rakastan kuljeksia villasukissani melkein ympäri vuoden. Lopulta aloittaminen tapahtui ihmeellisen helposti kun sai ensin ihmeteltyä asiaa muiden ihmisten kanssa. Kuinka ollakaan jo ensi kokeilukerta kaveriporukassa sai minut vakuuttumaan, että haluan jatkaa tätä harrastusta.
Kylmäaltistusten hyötyjä pohdittaessa esille nousee usein juuri vaikutus stressiin. Jääkylmä vesi tuo keholle stressiä ja vie sitä pois. Mikä mielenkiintoinen kokemus! Lisa Leinonen Talviuinti -terveyttä ja hyvää oloa luonnonvesistä -kirjassaan kertoo kuinka kylmäaltistuksessa lisämunuaisista vapautuu kortisolia ja adrenaliinia, jotka lisäävät lämmöntuotantoa. Adrenaliinia erittyy verenkiertoon erityisesti kriisitilanteissa, joissa ihmisen on joko taisteltava tai paettava. Samalla aivojen verenkierto vilkastuu, sydämen syke ja iskuvolyymi lisääntyy. Ihmisen, joka on ryhtymässä taisteluun tai pyrkii pakoon, voimat lisääntyvät. Myös psyykkisistä syistä johtuvissa stressitilanteissa erittyy adrenaliinia ja kortisolia. Mikäli ihmisen adrenaliinin tuotanto ja liiallista tai pitkittynyttä heikentää se keskittymistä ja lisää ärtyisyyttä. Kylmäuinti näyttää kuitenkin tasaavan adreanaliinin eritystä nostamalla matalaa ja laskemalla korkealla olevaa pitoisuutta. Olen huomannut miten ollessani väsynyt, kylmävesi adrenaliinin nousun myötä virkistää. Ollessani ylivirittynyt, kylmävesi adrenaliinin laskun myötä rauhoittaa. Oleelllista elimistön kyvyssä kestää stressiä riippuu ratkaisevasti kortisolin erityksestä. Kortisolin synteesiä ja vapautumista säätelevät aivoista vapautuneet hormonit. Kylmäuinti stimuloi aivolisäkkeestä erittyvän beetaendorfiinin vapautumista, joka on voimakkaasti kipua lievittävä yhdiste. Beetaendorfiini tuottaa myös mielihyvää ja voi synnyttää riippuvuutta.
Aloitin kylmässä vedessä kastautumisen ennen jäiden tulemista veden ollessa vielä plussan puolella. Tunsin pian sen koukuttavan voiman, josta olin jo aiemmin saanut kokemusta, kokeiltuani Wim Hof-menetelmällä kylmäaltistusta suihkussa vuosi sitten. Wim Hof on kirjoittanut kirjan Wim Hof-menetelmä, jossa keskiössä on kylmäaltistus, hengitysharjoitukset ja ihmisen sisäinen tasapaino. Kirjassaan Wim Hof antaa vinkkejä kuinka totuttautua kylmään veteen. Hän kehottaakin ensin aloittamaan vaikka 15 sekunnista suihkuhetkestä kylmässä vedessä. Aikaa pidennetään pikku hiljaa seuraavasti:
- 1.viikko: puoli minuuttia kylmässä suihkussa lämpimän suihkun päätteeksi
- 2.viikko: minuutti minuuttia kylmässä suihkussa lämpimän suihkun päätteeksi
- 3.viikko: puolitoista minuuttia kylmässä suihkussa lämpimän suihkun päätteeksi
- 4.viikko: kaksi minuuttia minuuttia kylmässä suihkussa lämpimän suihkun päätteeksi
Wim Hof kehottaa etenemään asteittain ja lisäämään kylmäaltistuksen kesto vähän kerrassa vähintään viitenä päivänä viikossa. Jotkut kylmäaltistuksen hyödyt alkavat 15 asteessa, joten yleensä hanavesi on riittävän kylmää vaikutusten aikaan saamiseksi. Win Hof toteaa, että 10 päivän kylmäaltistuksen jälkeen tapahtuu jo tottumista kylmään. Kylmässä suihkussa verisuoniston kaikki miljoonat, pienet lihakset aktivoivat ja saavat harjoitusta sekä sydämen syke on laskenut merkittävästi. Hän kertoo vaikutuksen kestävän 24 tunnin ajan ja näin stressitasojen laskevan merkittävällä tavalla. Muistan huomioineeni kylmäaltistusta suihkussa kokeiltuani, että 10. päivän kohdalla keho ja mieli olivat todella jotenkin tottuneet kokemukseen. Ajatus kylmään suihkuun menemisestä ei vaatinut enää samanlailla ponnisteluja kuin aiemmin.
Kylmävesi piirtää kehosi rajat ja vahvistaa kehotuntemusta, läsnäolon tunnetta.
Kylmään veteen kastautuminen on itselleni myös ennen kaikkea henkinen kokemus. Kun astut veteen, vie se kaiken huomiosi kehoosi ja sen tuntemuksiin nollaten kaiken muun. Kylmäveteen astuminen on aina saavutus ja kuin pieni henkinen voitto. Uskaltauduin epämiellyttämään, siedin kylmyyttä taas kerran ja niin mieleni kuin kehoni tottuu että sen sietämisen kautta avautuu miellyttävä maadoittumisen tunne koko kehooni ja mieleeni. Kylmä piirtää kehoni rajat vahvoiksi, auttaa minua erottamaan mikä on minua, ympäristöäni ja muita ihmisiä. Olen vahvasti läsnä kehossani, itselleni. Tuntuu aivan etuoikeutetulta toisinaan lounastauolla käydä avannossa ja jatkaa siitä työpäivää uudistuneissa energioissa.
Millä kaikilla tavoilla sinä pidät itsestäsi huolta?