Läsnäolon kompassi

Onko mielesi päivittäin enemmän menneiden asioiden ja tilanteiden analysoinnissa vai tulevan haaveissa tai murheissa? Kuinka usein olet uppoutunut tähän hetkeen niin täysillä, että ajantajusi katoaa tai huomiosi on täysin kohdistunut tämän hetken tapahtumiin?

Huomaan, että omassa työssäni psykoterapeuttina ja työnohjaajana, pääsen syväsukeltamaan erilaisten ihmisten maailmoihin sekä ajatuksiin. Kun ihmisen kanssa on luottamus syntynyt pääsemme nopeasti kiinni ”itse asiaan”. Samanlaista kuulostelua kuin arjessa onko nyt oikea hetki ei asiakkaan tarvitse pohtia tultuaan terapiaan tai työnohjaukseen. Silloin pääsee asiakkaasta itsestään riippuen hyvinkin nopeasti kipeiden ja haastavien asioiden ja ajatusten alkujuurille. Toisaalta ihminen saattaa myös jakaa omat onnistumiset sekä ylpeyden aiheet itsestään minulle vaikkei niin tohtisi muualla tehdä. Silloinkaan asiakkaan ei tarvitse pelätä, että joku ajattelisi hänen olevan leuhka tai olevinaan, vaan asiakas voi luottaa minun iloitsevan hänen kanssaan. Psykoterapeutin ammatissa pääsekin päivän aikana sukeltamaan ja nousemaan hyvin monenlaisiin tunnelmiin sekä teemojen ympärille. Tämä vaatii minulta ennenkaikkea vahvaa läsnäolon taitoa. Edellisen asiakkaan asiat ovat jätettävä taakse ja kohdattava uusi tässä hetkessä.Toisinaan huomaan, että ihmiseltä saattaa viedä aikaa, jotta hän rohkenee tai tottuu olemaan omien ajatustensa äärellä ja sanoittamaan niitä toiselle. Saattaa alkuun tuntua hankalalta saada omista poukkoilevistakin ajatuksista ja tunteista kiinni. Joskus minä saatan olla jollekin ihmiselle se ainut ihminen, jonka kanssa hän viikon aikana juttelee tai joka pysähtyy heitä kuuntelemaan. Olen kuitenkin ilokseni huomannut, että yksikin ihminen riittää joskus peili- ja tarttumapinnaksi toisen ajatuksille. Viesti toiselle, että minä näen sinut ja olen kiinnostunut aidosti ajatuksistasi, on arvokasta. Kun rohkenee puhua yhdelle ihmiselle ja oppii sanoittamaan ajatuksiaan, luo se pohjaa jakaa tulevaisuudessa ajatuksiaan myös muille ihmisille.

Onko tämä nykyinen hetki sellainen, jossa sinun on hyvä olla? Onko elämäsi sellainen, jossa haluat olla juuri nyt osallisena? Asioiden liian pitkälle lykkääminen voi olla tapa, joka syö elämäniloasi tästä hetkessä. Jos ajattelet usein, että ”sitten vasta kun..”sallit itsellesi jotain voi monia hetkiä pyyhkiytyä pois. Toisaalta menneiden asioiden pyörittely yhtä lailla syö tämän hetken läsnäolon voimakkuutta. Millaisissa hetkissä sinä koet olleesi täysin läsnä kuluneella viikolla? Kuinka usein olet läsnä elämässäsi?

Lokakuun pimeyden laskeutuessa yllesi sytytä tähän hetkeen oma valosi kirkastamaan ja voimistamaan tätä hetkeä!

Läsnäolon kompassi