Kuka minä olen?
Olen psykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti ja työnohjaaja Marika Hopeakoski. Yritykseni UnelmaRatkaisu on ratkaisukeskeistä psykoterapiaa, kirjallisuusterapeuttisia yksilö-ja ryhmätapaamisia ja voimavarakeskeistä työnohjausta tarjoava yritys Jyväskylässä. Olen toiminut tällä hetkellä yrittäjänä v. 2012 lähtien ja tunnen edelleen päivittäin kiitollisuutta, että saan tehdä tätä työtä ihmisten kanssa, jotka etsivät itselleen uutta suuntaa tai vahvistusta. En uskonut koskaan alkavani yrittäjäksi, mutta vuosien varrella olen huomannut yrittäjyyden tukevan omaa kasvuani ja (työssä)jaksamistani valtavasti. Vastuun ja vapauden tasapaino sekä itseni jatkuva kehittyminen ja uuden oppiminen tuovat päiviini valtavasti motivaatioa, innostusta ja toisaalta tilaa sekä väljyyttä elää omarytmistä (työ)arkea.
Työssäni niin psykoterapeuttina kuin työnohjaajana etsin jatkuvasti tapoja nähdä asioita toisella tapaa, uudesta näkökulmasta tai mittasuhteista käsin. Kannustan ihmisiä vahvistumaan omassa toimijuudessaan, näkemään itsensä laajemmin sekä kokemaan itsensä parhaana asiantuntija koskien elämänsä tärkeimpiä ratkaisuja. Kuljen vierelläsi ja autan sinua näkemään omaa elämääsi selkeämmin voimavarojesi kautta. Välillä me kaikki unohdamme ne omat vahvuutemme joidenkin kokemiemme heikkouksien edessä. Uusia tapoja ja taitoja voimme kehittää ja oppia läpi elämän. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Minulla on järkkymätön usko siihen, että toivottomaltakin tuntuvasta elämäntilanteesta on mahdollista nousta ja löytää elämän mielekkyys. Olen saanut olla todistamassa näitä hetkiä ja nähdyt miten lyhyessäkin ajassa asiat lähtevät muuttumaan. Siihen tarvitaan kykyä oppia ajattelemaan itsensä ja elämänsä toisin. Tässä minä voin olla apunasi ja tukenasi. Uskon, että kun omat toiveesi ja unelmasi saavat muotonsa niin näiden kautta löydämme ne oikeat askeleet, joita pitkin kulkea. Joskus tie voi olla pitkä tai lyhyt, sokkeloinen tai selkeä. Kuljen tuota tietä rinnallasi tukien ja katsellen edessä avautuvaa maisemaa.
Koulutus
Olen opiskellut erityistason psykoterapeutiksi Lyhytterapiainstituutti Oy:n ja Kymenlaakson kesäyliopiston järjestämässä koulutuksessa v.2008-2011. Kouluttajinani toimivat Tapani Ahola, Ben Furman ja Pekka Aarninsalo. Olen suuntautunut ratkaisukeskeiseen psykoterapiaan. Olen Valviran ja Kelan hyväksymä psykoterapiapalveluiden tuottaja. Kouluttajien lisäksi sain opinnoissani vaikuttua lukuisista opiskelukavereistani, joilla oli jo paljon kouluttautumista ja työkokemusta takanaan. Jokaisella koulutuskerralla meillä oli paikalla asiakkaita, joiden kanssa jokainen meistä silloisista psykoterapeuttiopiskelijoista pääsi harjoittelemaan ratkaisukeskeisen lähestymistavan soveltamista käytännössä. Koin tämän yhdeksi parhaaksi anniksi koulutuksesta, koska pääsin seuraamaan niin kouluttajien kuin opiskelukavereideni työskentelyä oikeissa asiakastilanteissa sekä saamaan näkökulmia omaan tapaani työskennellä. Lisäksi koulutustilanteissa käyneiden asiakkaiden terveiset käynnin jälkeen vakuuttivat minua ratkaisukeskeisen psykoterapian toimivuudesta jo opiskeluvaiheessa. Se miten siinä hetkessä haastavalta tuntuneet asiat olivat lähteneet hellittämään, löytämään suuntaansa, asiakkaiden elämässä kerta toisensa jälkeen jo lyhyen tapaamisen jälkeen.
Ennen psykoterapeutti opintojani olen kouluttautunut mm. nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi, päihdetyöntekijäksi ja rentoutusopastajaksi.
Miina Savolaisen ja Jyväskylän kesäyliopiston järjestämä voimauttavan valokuvan perusteet koulutuksesta v.2015 sain paljon eväitä myös psykoterapiatyöhöni voimauttavan valokuvan menetelmän käytöstä asiakastyössä. Olen useaan otteeseen muistellut suurella lämmöllä voimauttavan valokuvauksen ammattillisia perusopintojani ja koulutuksen koskettavan lempeitä jaettuja hetkiä yhdessä kouluttaja Miina Savolaisen sekä ihanien silloisten opiskelukavereideni kanssa. Yhdessä jaettuja tarinoita valokuvien kautta nousee yhä elävästi mieleeni. Koulutus herkisti useaan otteeseen, jätti pysyvän jäljen minuun lempeän ja arvostavan katseen merkityksestä ja voimasta.
Mieli on useaan kertaan palannut voimauttavan valokuvauksen pariin ja syksyllä 2023 huomasin Miinan tulevan kouluttamaan perusopintoja Jyväskylään. Huomasin hänen järjestävän sovitusti myös voimauttavan valokuvan yksilöprosessia ja ilokseni saimme jo marraskuussa yhteisen työnohjauksellisen identiteettityönprosessin käynnistymään yhteisen tapaamisen merkeissä. Koin tarvitsevani tässä kohtaa työuraa, jossa olen toiminut kohta 12 vuotta yksinyrittäjänä, taas voimauttavan valokuvan tarjoamaa niin henkilökohtaista kuin ammatillista peilipintaa (työ)elämääni.
Marraskuussa 2023 alkanut yhteinen henkilökohtaisten ja ammatillisten puolieni tarkastelu huipentui huhtikuiseen voimauttavan valokuvauksen kuvauspäivään Miinan kanssa. Kesäkuussa 2024 näimme vielä ja pääsimme yhdessä katsomaan millaisia kaikenlaisia puolia kuviin on minusta taltioitunut. Tällaisessa työssä, jossa huomio on päivän mittaan intensiivisesti toisen ihmisen asioissa ja peilipintana toimisessa, on erityisen tärkeää saada myös itse riittävästi peilausta itselleen. Olen käynyt työurani aikana jatkuvasti niin erilaisissa työnohjauksissa, kasvuryhmissä kuin koulutuksissa, joissa olen säännöllisesti saanut tällaista peilausta. Kuitenkin tähän kohtaan (työ)elämääni koin suuren tarpeen myös tämänkaltaiselle voimauttavan valokuvan peilaukselle, joka on aivan omanlaisensa mahdollisuus nähdä itseensä taas syvemmälle, kauempaa ja lempeällä itsearvostuksella.
Olen kouluttautunut myös voimavarakeskeinen työnohjaajaksi ja prosessikonsultiksi, jonka järjesti Jyväskylän kesäyliopisto ja Dialogic. Kouluttajinani toimivat Pekka Holm, Katri-Iina Euramaa, Lassi Pruuki ja Eija-Liisa Rautiainen. Voimavarakeskeinen ajattelu näkyy työnohjaajana toimiessani kuin tätä nykyä myös psykoterapia työssäni. Ajattelenkin, että ratkaisukeskeisen psykoterapiaotteeni onkin lähempänä nykyään voimavarakeskeistä työskentelyotetta.
STOry- nimike kertoo, että työnohjaaja on koulutettu Suomen työnohjaajat ry:n koulutussuositusten mukaisesti ja että hän on sitoutunut työssään noudattamaan yhdistyksen eettisiä periatteita. Niihin sitoutunut työnohjaaja STOry edistää ja ylläpitää avoimuutta, luottamuksellisuutta, hyvää vuorovaikutusta ja ohjattavien oppimista. Lisäksi hän huolehtii omasta täydennyskoulutuksestaan ja työnohjauksen työnohjauksestaan
DIATO- verkoston jäsenet ovat käyneet 2,5 vuotisen Dialogicin järjestämän työnohjaajakoulutuksen. DIATO-verkoto kokoaa yhteen voimavarakeskeiset työnohjaajat ja prosesskonsultit. Sen tarkoituksena on vahvistaa dialogista ja voimavarakeskeistä työskentelyä suomalaisessa työelämässä. Toisena tarkoituksena on vahvistaa verkoston jäsenten tietoja ja taitoja toimia työnohjaajina/ prosessikonsultteina. DIATO- verkosto kokoontuu vuosittain yhteiseen seminaariin, minkä lisäksi verkoston jäsenet voivat alueellisesti kehittää yhdessä kunkin omaa sekä yhteistä työskentelyään.
Erilaiset yrittäjyyttä tukevat koulutukset ovat olleet minulle myös tärkeitä kuten Intotalo Oy:n yhteistyössä Jyväskylän Oppisopimuskeskuksen kanssa järjestämä yrittäjän ammattitutkinto. Olen suorittanut Gradian yhteistyössä oppisopimuskeskuksen kanssa järjestämän tuotekehitystyön ammattitutkinnon opinnot.
Valmistuin kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksesta kesäkuussa 2021 ja olen nyt myös kirjallisuusterapeutti. Kiitollisin ja haikein mielin sain kaksiosaisen koulutuskokonaisuuden päätökseen, joka koostui kirjallisuusterapia henkilökohtaisena ja ammattillisena kasvun menetelmänä (15 op) sekä kirjallisuusterapiaohjaaja-koulutuksesta (35 op). Jyväskylän kesäyliopiston järjestämässä koulutuksessa pääkouluttajina toimivat tutkija, kirjallisuusterapiakouluttaja, FT Karoliina Maanmieli ja kirjallisuusterapiaohjaaja ja –kouluttaja Katri Kluukeri. Kolmannen osan (kirjallisuusterapeutti-koulutus) jälkeen tai jos on jo valmiiksi Valviran laillistama psykoterapeutti kuten minä, voi käyttää itsestään kirjallisuusterapeutti nimikettä.
Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutus antaa valmiudet käyttää erilaisia luovuusterapeuttisia kerronnallisia ja toiminnallisia menetelmiä tarkoituksenmukaisesti asiakastyössä ja oman työn voimavarana sekä yhdistellä eri menetelmiä tarkoituksenmukaisesti. Kirjallisuusterapeutti nimike ei ole toistaiseksi Valviran nimikesuojattu ammattinimike.
Minä valmistuin Jyväskylän kesäyliopiston kirjallisuusterapiaohjaaja-koulutuksesta, joka painottuu erityisesti oman kirjoittamisen ja muiden luovien terapioiden (mm. musiikkiterapian ja ekspressiivisen taideterapian) kokemukselliseen, reflektiiviseen hyödyntämiseen osana kirjallisuusterapiaa. Käytän erilaisia kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä osana psykoterapia tapaamisia niiden asiakkaiden kanssa, jotka kokevat sen mielekkäänä lisänä psykoterapiatyöskentelyssä. Oma luova kirjoittaminen on myös ilokseni aktivoitunut koulutuksen jälkeen vuosien tauon jälkeen. Otan jonkun verran vastaan myös yksilötapaamisille, kirjallisuusterapeuttisille kursseille ja kasvuryhmiin sekä nykyään tarjoan myös yksilö-ja ryhmämuotoista kirjallisuusterapeuttista työnohjausta. Lisäksi luomieni Minulla on oikeus-terapiakorttien pohjalta olen luonut Minulla on oikeus- vahvista oikeuksiasi kirjoittamalla- verkkokurssin. Kirjallisuusterapia opinnot ovat siis myös luoneet pysyvän jäljen ulottaen inspiraation juuriaan syvälle kaikenlaiseen työskentelyyni.
Valmistuin toukokuussa 2022 Jyväskylän kesäyliopistossa Psykofyysisen psykoterapian peruskoulutus – Basics in Psychophysical Psychotherapy- koulutuksesta. Kouluttajinani toimivat psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja työnohjaaja Minna Martin sekä kehopsykoterapiaan erikoistunut psykoterapeutti ja työnohjaaja Laura Mannila. Olen ollut koulutuksen jälkeen erityisen kiinnostunut keho-mieli- yhteyden vahvistamisesta osana psykoterapeuttisia tapaamisia. Aloitin käymään opintojeni jälkeen psykofyysen psykoterapian työnohjauksessa ja ajatuksena ollut kaiken aikaa näitä opintoja. Ilokseni pääsen jatkamaan Jyväskylän kesäyliopistoon Psykofyysisen psykoterapian syventäviä opintoja! Koulutus alkaa syksyllä 2024 ja päättyy v.2027. Jyväskylän kesäyliopiston sivuilla kuvaillaan tulevan koulutukseni sisältöä näin:
”Kehopsykoterapeutti tarvitsee keinoja havainnoida asiakkaan vireys- ja tunnetilasta kertovia kehollisia merkkejä ja johdattaa asiakasta tämän kehollisuuden turvallisesti ja ilman ennakko-odotuksia. Tässä syventävässä opit lisää kehollisesta näkökulmasta ja kehopsykoterapeuttisista menetelmistä, joita voi hyödyntää erilaisten potilaiden ja häiriöiden hoidossa. Koulutuksessa opit asiakkaan ja oman itsen havainnointia, avointa kokeilua sekä organismin luonnollisten, sopeuttavien ja luovien mekanismien löytämistä ja aktiivista sallimista.
Peruskoulutuksessa opittuja taitoja syvennetään ja niiden rinnalle opetellaan uusia, erityisesti pitkissä psykoterapioissa hyödyllisiä kehollisia työskentelytapoja. Apuna käytetään myös mindfulnessin ja mentalisaation työtapoja sekä vireystilan säätelyä ja kanssasäätelyä. Menetelmiä voidaan käyttää sekä aikuisten että lasten kanssa työskentelyssä. Eri suuntausten (psykodynaaminen, kognitiivinen, gestalt, perheterapia jne.) ammattilaiset voivat helposti yhdistää psykofyysisen psykoterapian työtapoja omaan viitekehykseensä.
Koulutus perustuu yhdysvaltalais-ranskalaisen George Downingin kehittämiin kehoterapeuttisiin käsitteisiin ja menetelmiin (mm. kehon järjestäytyminen, avoin kehoprosessi) ja perustaviin kehityspsykologian, tunnesäätelyn ja vireystilan säätelyn teorioihin (mm. kiintymyssuhdeteoria ja polyvagaalinen teoria).
Kehollisuus on elävän organismin olemisen perusta. Keho ja mieli muodostavat jakamattoman kokonaisuuden, joka pyrkii jatkuvasti toimimaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Muuttuvissa tilanteissa tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Voimme joutua ja juuttua ristiriitoihin sekä sisäisesti että ympäristön kanssa. Psykofyysinen psykoterapia on integratiivinen, perinteisistä viitekehyksistä riippumaton lähestymistapa psykoterapiaan. Psykofyysisessä lähestymistavassa on keskeistä kehon viestien kuuntelu sekä kehon, mielen ja ympäristön tasapainon etsiminen. ”
Olen lisäkouluttautunut hyvin monenlaisissa erilaisissa koulutuksissa ja kursseilla, kasvuryhmissä, joiden koen lisäävän omaa itsetuntemustani sekä laajentavan hyvin kokonaisvaltaista holistista ihmiskäsitystäni.
Olen valmistunut mm. v.2023 tiibetiläisen äänimaljahoidon ja sointukylpyohjaajan koulutuksesta, joka järjestettiin Enkelikartanolla Terhi Elon kouluttamana.
Äänimaljahoito on syvärentoutusmenetelmä, jonka vaikutus perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn sekä ääniaaltoihin. Äänimaljahoito sekä sointukylpy toimivat syvärentoutuksena laskien aivosähkökäyrän toiminnalliselta betatasolta alfa- tai jopa thetatasolle. Äänivärähtely vaikuttaa parasympaattiseen hermoston rentoutumisen kautta vagushermon tasapainottumiseen, veren- ja imunestekierron vilkastumiseen, hengityksen syventymiseen, ruuansulatuksen parantumiseen, unen laatuun sekä yleiseen rauhoittumiseen. Äänimaljat ovatkin ihana keino saada keho ja mieli rentoutumaan ja hermosto rauhoittumaan. Tällä hetkellä olen käyttänyt äänimaljoja oman hermostoni rauhoittamiseen, mutta tulevaisuudessa otan äänimaljat osaksi myös asiakastyöhöni vireystilojen säätelyn oppimisen tueksi sekä syvärentoutus menetelmäksi.
Työtapaani ohjaa
- ehdoton salassapitovelvollisuus asiakkaan asioissa, keskinäisen luottamuksen syntymisen tärkeys
- asiakkaan kunnioitus oman elämänsä asiantuntijana ja hänen oman toimijuutensa vahvistaminen
- keskusteleva työote
- työskentelyn läpinäkyvyys
- ratkaisu-ja voimavarakeskeisyys
- vahvat eettiset periaatteet ja arvot
- kiinnostukseni traumainformoitua lähestymistapaa kohtaan
- kiinnostukseni keho-mieli yhteyden vahvistamista kohtaan
Minulla on myös järkkymätön usko siihen, että toivottomaltakin tuntuvasta elämäntilanteesta on mahdollista nousta ja löytää elämän mielekkyys.
Työkokemus
Työkokemusta minulle on kertynyt kymmenen vuoden ajalta Jyväskylän kaupungilta Palokan nuorisokodin ohjaajana toimimisesta nuorten ja heidän perheidensä kanssa. Lisäksi olen työskennellyt kriisikeskus Mobilessa tehden kriisityötä ja perheväkivaltatyötä, työskennellyt Jyväskylän kaupungin lastensuojelun jälkihuollossa ohjaajana sekä sijaishuollon sosiaaliohjaajan työparina erilaisissa työtehtävissä kuten huostaanoton purkutyöskentelyssä ja sijaisvanhempien kanssa työskentelyssä. Olen vetänyt lisäksi erilaisia ryhmiä kuten ohjannut nuorten kokemaa perheväkivaltaa kohdanneiden nuorten ryhmää.
Yrittäjänä Tmi UnelmaRatkaisu yrityksessäni olen toiminut vuodesta 2012 lähtien. Alusta saakka olen tehnyt Kelan kuntoutuspsykoterapiaa ja psykoterapiaa itsemaksaville asiakkaille. Vuodesta 2015 alkaen työnohjaaja koulutuksen alkaessa olen tehnyt myös yksilö-ja ryhmätyönohjauksia.
UnelmaRatkaisu nimen tarina
UnelmaRatkaisu takana on ajatus tarjota Unelmista ratkaisuja arjen haasteisiin. Uskon, että ne ratkaisut, joita elämäsi kaipaat, löytyvät juuri unelmiesi, haaveidesi, toiveidesi kautta. Mistä unelmoit? Mitä kohti haluat kulkea? Näistä kohdista löytyvät ratkaisun avaimet, joista löytyy juuri sinulle soveltuva lähestymistapa. Miten aiemmin olet tärkeät asiat ratkaissut elämässäsi? Voiko samat ratkaisuyritykset toimia myös tämän hetkisessä elämäntilanteessasi? Vai tarvitsetko aivan uutta näkökulmaa elämäntilanteeseesi ja uusia tapoja ratkaista elämän haasteellisia tilanteita? Nykypäivänä on tietoa tarjolla kaikesta yllin kyllin, mutta se mikä toimii jonkun toisen ihmisen kohdalla, ei välttämättä toimi juuri sinulla. Tähän tarvitset tarkasti kuuntelevaa korvaa ja silmiä, jotka näkevät juuri sinut. Yksi hienoimmista lahjoista, jonka voimme toinen toisillemme lahjoittaa on, että joku näkee meidät juuri sellaisena kuin olemme. Joskus kaipaamme lisäksi vahvistusta, ulkopuolista hyväksyntää, lupaa olla juuri sellainen kuin olen. Tämän kautta voimme voimaantua ja saada toimivamman arjen sekä tasapainoisemman elämän.