Työssäni saan jakaa asiakkaiden kanssa kaikenlaisia tilanteita ja tunteita. Huumori ja leikillisyys voivat olla myös osa terapiaa sopivissa kohdin. Joskus huumori voi auttaa saamaan välimatkaa oman elämän kipukohtiin ja tuomaan hetken hengähdystaukoa haastavaan elämäntilanteen keskelle.

Psykoterapiassa kaikenlaiset tunteet ovat läsnä käydessä asiakkaan elämänvaiheita ja tilanteita läpi. Joskus väsymys ja masennus voivat saada mielen äärimmilleen virittymään, jolloin tuntuu ettei yksinkertaisesti kykene nauramaan tai iloitsemaan edes hetkittäin mistään. Tai sitten mikään ei yksinkertaisesti vain tunnu miltään.  Kun psykoterapiassa alkaa syntyä tilaa myös naurulle, on silloin  mielestäni  tultu jo hieman tukevammalle maaperälle asiakkaan kanssa. Nauru ei saa tasapainoa järkkymään vaan ennemmin juurruttaa yhä enemmän tähän hetkeen.  Iloisuus ja keveys asiakkaassa lisääntyvät yleensä terapian edetessä . Varsinkin terapian loppu puolella on ilahduttavaa miten asiakas itse oivaltaa oman ajattelutapansa ja haastavan elämäntilanteen muuttuneen  ja voimme yhdessä iloita arjen keveydestä tässä hetkessä. On mahtavaa jakaa asiakkaan kanssa niitä hetkiä kun yhdessä muistellaan millainen matka olemme yhdessä kulkeneet ollaksemme nyt tässä hetkessä! Voin kerrata asiakkaalle tämän vanhoja uskomuksia itsestään ja siitä mikä elämässä tuntui aiemmin olevan mahdollista tai mahdotonta. Näitä hetkiä yleensä muistelemme asiakkaan kanssa molemmat suut hymyssä.

Kodin kuvalehdestä lähestyttiin minua muutamia viikkoja sitten. Toimittajan tarkoituksena oli selvitellä eri ammattiryhmiltä mikä heitä on viimeksi naurattanut. Tällä kertaa vuorossa olivat psykoterapeutit!

Meni tovi miettiessä mikä minua työssäni olisi viimeksi naurattanut. Sitten mieleen muistui miten olin loma- ja koulutusaikoja asiakkailleni ilmoitellessa vahingossa näppäilyt lomani alkavaksi jo 10.6 ja loppuvan 10.8.  Tarkoituksenani oli kuitenkin koko ajan jäädä lomalle 10.7. alkaen.  Jaon lomalaput jo vuoden alussa asiakkailleni, mutta vasta huhtikuussa huomasin erheeni lomista asiakkaiden kanssa jutellessa! Muunlaisiakin naurun ja ilon hetkiä saan viikottain onnekseni jakaa myös asiakkaideni kanssa. Kun asiakkaat ovat terapiasuhteessa eri kohtaan, osa aloittelemassa ja osa lopettelemassa, niin psykoterapiasuhteessa erilaisille tunteille on paikkansa ja aikansa.

Kodin kuvalehti 12/ 15.6.2017

Millaiset asiat sinulle ovat tuottaneet iloa viime aikoina? Milloin viimeksi olet nauranut vedet silmissä pystymättä lopettamaan? Millä kaikella tavalla sinut saa nauramaan?

ILOISTA JUHANNUKSEN AIKAA!

 

Mikä sinua on viimeksi naurattanut?