Mikä tuo sinulle iloa?

Aurinkoisten kevätpäivien ja harmaiden räntäsadepäivien vaihdellessa olen huomannut monen kokevan tässä kohtaa väsymystä. Onko se sitä kun koronatilanne kenties jo alkaa hellittämään, aurinko lisää toiveikkuutta kesän tulemisesta ja kenties hieman vapaammasta elämisen ajasta?

Tällaisen poikkeuksellisen vuoden jälkeen voi olla haastavaa erottaa sitä mitkä omat tuntemukset johtuvat oman elämän tapahtumista ja mitkä ovat tämän koronapandemian meihin kaikkiin tavalla tai toisella tuomaa tunnekerrostumaa? Onko ollut elämässäsi montaakaan päivää vuoden aikana, jolloin olisit voinut olla pohtimatta tai törmäämättä koronauutisiin? Ajattelen, että mikä tahansa asia, joka toistuu päivittäin voi alkaa kyllästyttämään pidemmän päälle. Varsinkin, jos se tuottaa ylimääräistä pohdintaa ja vaikuttaa omaa elämää rajoittavasti.

Koronapandemian myötä olemme arjessamme saaneet pähkäillä aiemmin huomattavasti yksinkertaisemmalta tuntuneita asioita uudella tavalla kuten onko viisasta nähdä ystävääni? Erilaiset näkemykset myös koronapandemian kanssa elämiseen ovat saattaneet tuottaa ystäväpiirissä ristiriitaisuutta kun toinen olisi valmis näkemään ja toinen ei. Meillä kaikilla on oma yksilöllinen elämäntilanne ja omanlaisemme turvallisuudentunne. Tätä turvallisuudentunnettamme on heiluteltu vuoden aikana ja se vaikuttaa jokaiseen yksilöllisellä tavalla. Koronaväsymyksestämme huolimatta nyt koen, että tarvitsemme erityistä lempeyttä toisiamme kohtaan myös jos ja kun koronatilanne alkaa taas hellittämään. Meidän jokaisen oma turvallisuudentunteemme palautuu myös eri tahtiin, vaikka tilanne jo sallisikin alkaa hellittämään. Ole siis lempeä itsellesi ja läheisellesi, anna tarvittavaa tilaa ja kunnioita toisen ihmisen tuntemuksia.

Mistä iloitset tänä päivänä?

Millaiset asiat tuottavat sinulle iloa ja oletko huomannut ilon aiheidesi muuttuneen esimerkiksi tämän vuoden aikana? Mitäpä jos palauttelisit mieleesi millaiset kaikenalaiset asiat tai tekemiset tuottavat sinulle iloa?

Ollessani v. 2016 Työnohjauskonfresenssissa Lahdessa esitteli filosofi Frank Martela meille Lauri Järvilehdon kehittelemän kutsumuskartan. Ajatuksena oli kirjata ylös sellaisia tekemisiä listalle ylös, joista pidämme. Tämän jälkeen tekemiset pisteyttiin:

3- tekemiset, joita saat jo nyt tehdä sydämesi kyyllyydestä

2- tekemiset, joita haluaisit tehdä enemmän, jos aika tai rahat riittäisivät (lisäisin tähän nyt jos koronatilanne sen sallisi)

1- tekemiset, joita et nyt pääse juuri ollenkaan tekemään tai eivät toteudu ollenkaan

Tämän yksinkertaisen harjoituksen avulla pystyt nopeasti palauttamaan mieleesi ne asiat, joista olemme jo sisäisesti motivoituneita. Jos ei olisi mitään ulkoisia rajoitteita, velvollisuuksia, koronatilanetta, voisimme tehdä mielin määrin juuri näitä asioita. Toisaalta huomaatko oletko itse asettanut itsellesi rajoituksia, johon ei edes koronatilanne vaikuta, jollekin asialle joka olisi periaatteessa mahdollista toteuttaa juuri nyt?

Seuraava askel on pohtia miten saisi jokaisesta kutsumuskarttaasi kirjaamasta asiasta sellaisen, jotta voisitkin antaa sille jatkossa kolmosen? Pohdi millaista olisi elämä, jos voisit toteuttaa näitä kutsumuskarttasi asioita enemmän?

Toivottelen yhä vain lisääntyvää iloa päivääsi!

Mikä tuo sinulle iloa?
Merkitty: