Psykoterapiaan hakeutuessasi saattaa mielessäsi olla paljon kysymyksiä ja terapiaan liittyviä monenlaisia tuntemuksia. Saatat pohtia Mistä tiedän kuka psykoterapeutti minulle on oikea? Tarvitseeko käydä monella eri psykoterapeutilla tutustumassa ja miksi? Mitä tutustumiskäynnillä tapahtuu? Mitä minun on hyvä kertoa itsestäni psykoterapeutille tutustumiskäynnillä? Moni kokee psykoterapiaan hakeutumisen vaivalloiseksi ja eri psykoterapeuttien luona tutustumiskäynneillä käynnin kuormittavaksi kun olisi jo halu päästä aloittamaan.
Tein keväällä Psykoterapiaan hakeutujan opasvihkon, jossa on mm. alla oleva vinkkilista sinulle mukaan tutustumiskäynnille. Opasvihkossa on myös tilaa omille muistiinpanoillesi kun käyt tutustumiskäynneillä ja saat ohjeita kuinka toimia tutustumiskäynnin jälkeen. Lisäksi kerron kuinka voit valmistautua psykoterapian alkamiseen psykoterapeutin valittuasi sekä annan kymmenen psykoterapian onnistumista tukevaa asiaa- listan sinulle.
Voit tilata itsellesi ilmaisen opasvihkon ja saat sen välittömästi sähköpostiisi.
Kahdeksan vinkkiä tutustumiskäynnille
1. Kerro psykoterapeutille millaisia kaikenlaisia kokemuksia sinulla ylipäätään on omista asioista puhumisesta. Onko se helppoa vai haastavaa? Millaisia kokemuksia sinulla on aiemmin hoitosuhteista tai ammattilaiselle puhumisesta? Saitko apua? Mikä oli sinun kohdallasi toimivaa ja hyvää keskusteluissa?
2. Kuvaile omin sanoin tämänhetkistä tilannettasi, mahdollisia aikaisempia vaikeita tilanteita elämässäsi?
3. Millaisia toiveita ja ajatuksia sinulla on psykoterapiaan hakeutumisesta? Mitä toivoisit terapiavuoden aikana tapahtuvan? Millaisiin asioihin toivot työkaluja tai uutta näkökulmaa? Mikä olisi toisin terapian myötä?
4. Millaisia ajatuksia sinulle nousee sitoutumisesta psykoterapiaan? Millainen elämäntilanteesi on? Miten pääsisit psykoterapiakäynneille? Saatko läheisiltäsi tukea psykoterapian alkamiseen? Milloin olisit valmis aloittamaan psykoterapian?
5. Millaisia toiveita sinulla on psykoterapeutille, jotta yhteistyönne sujuisi mahdollisimman hyvin? Mikä sinulle psykoterapiasuhteessa on tärkeää? Millaisia toiveita työskentelytapojen suhteen? Kaipaatko konkreettisia tehtäviä tai ohjeita arkeen, oletko valmis kokeilemaan erilaisia työskentelytapoja?
6. Onko sinulla kysymyksiä terapeutille käytännön asioista liittyen terapian aloittamiseen? Haluatko tietää jotain psykoterapeutin työhistoriasta, koulutuksesta tai työskentelytavoista enemmän? Entä haluatko tietää millaisina aikoina psykoterapeutti työskentelee? Päivisin vai onko mahdollisuus ilta-aikoihin? Miten ja milloin terapeutti laskuttaa sekä paljon terapiakäynti maksaa? Kelan kuntoutuspsykoterapiassa mikä on omavastuuosuutesi vai laskutatko itse Kelan osuuden suoraan Kelalta?
7. Sovi psykoterapeutin kanssa milloin teet päätöksen terapeutin valinnasta ja milloin ilmoitat siitä.
8. Lopuksi pohdi syntyikö sinulle kokemus siitä, että pystyisit puhumaan psykoterapeutille asioistasi ja psykoterapeutin lähestymistapa, työskentelytapa sopii sinulle?