Mokaamisen taito

Pelkäätkö enemmän mokaamista kuin itse asiassa mokaatkaan? Sallitko enemmän muille mokia kuin itsellesi? Tai osaatko mokaamisen jalon taidon? Onko elämässäsi sattunut ja tapahtunut riittämiin?  Onko jokin mokista sellainen, jonka olisit halunnut jättää toteuttamatta? Haluatko oppia kuinka lisätä harkintaa lisää vai onko mokat sellaisia etteivät ne ole haitanneet ihmissuhteitasi tai estäneet sinua elämässäsi?

Millaisissa asioissa sinun olisi hyvä ottaa rennommin?

Jos mokaaminen olisi taito, jota alkaisit harjoittelemaan, millaisissa asioissa olisikin oppia ottamaan rennommin ja olla armollisempi itselle? Jos jäät kohtuuttoman kauan itsesyytösten pauloihin ja pyörität pienintäkin tapahtumaa mielessäsi loputtomiin, voi olla että mokaamisen taidon opettelusta saattaisi olla sinulle hyötyä. Jos pohdit miten ihmiset ympärilläsi mokailevat tai jokin ei kerralla onnistukaan, mitä ajattelet heistä? Tuntuvatko heidän tekemisensä harmittomilta sattumuksilta vai jäätkö järkyttyneenä pohtimaan kuinka ihminen tulee selviytymään tapahtuneen jälkeen?

Olen huomannut, että ihmiset ovat usein itselleen ankarampia kuin toisille. Sama sattumus työkaverilla tai ystävällä ei tunnu lainkaan isolta asialta, mutta omalle kohdalle sattuessa se paisuukiin suhtettomiin mittasuhteisiin. Paljon vaikuttaa myös se miten työpaikalla tai kaveriporukassa suhtaudutaan mokiin. Voiko asian kuitata huumorilla ja ohittaa kepeästi vai onko asian mokaaminen esim. töissä sellainen, että se oikeasti aiheuttaa vaaratilanteita tai kohtuutonta haittaa? Kuinka tällöin käsitellä itsestä nousevia nolouden ja häpeän tunteita? Asian myöntäminen ja pahoittelu auttavat asiaa yleensä. Tämän jälkeen noussut nolouden tunne tulee varmistamaan, että seuraavalla kerralla muistat olla huolellisempi kyiseisen työtehtävän kanssa. Nolouden tunne tulee siis tukemaan sinun oppimistasi! Ajattele, jos et tuntisi tällaisessa tilanteessa lainkaan noloutta? Ohittaisit tilanteen kepeästi ja saattaisit jatkossakin jatkaa toimintaasi samalla tavalla.

Mokamittari

Meillä jokaisella on oma rajamme sietää erilaisia vastoinkäymisiä, mokia ja haasteita. Millainen on sinun mittarisi mokaamisen suhteen? Tee itsellesi mokamittari tai tilaa se minulta suoraan sähköpostiisi.

Kirjaa mittaristo asteikolla 1-10 ja pohdi ensin millainen olisi sellainen aivan pieni moka, jonka voisit sallia itsellesi tai niin onkin jo tapahtunut? Asteikolla 10 olisi pahin mahdollinen moka, jonka voisit kuvitella itsellesi tapahtuvan. Täytä kaikki mokamittarin kymmenen kohtaa ja sen jälkeen pohdi ovatko mokat todella toteutuneet? Raksita mokamittariin jokaisen numeron kohdalle onko moka koettu vai ei?

Tämän jälkeen voit tehdä vielä uuden viiden kohdan asteikon, johon kirjaat asioita, joissa sinun olisi syytä opetella mokaamisen taitoa. Kun olet onnistuneesti mokannut voit raksittaa kohdan.

Mokaamisen taito
Merkitty: