Puhumme paljon asiakkaiden kanssa psykoterapiassa siitä miten saisi alkaneen ja jo toteutuneen muutoksen näkymään myös ulospäin. Kuinka jakaa läheisten kanssa niitä oivalluksia ja uusia näkökulmia, joita keskustelujen lomassa on asiakkaalle syntynyt. Kannustan jakamaan uusia ajatuksia ja lähestymistapoja asiakkaan läheisille niin työelämässä, opintojen parissa kuin kotielämässäkin. Läheisiä voi kutsua kannustajiksi tukemaan psykoterapiassa kävijää esim. puhumaan omista ajatuksistaan enemmän tai pitämään omista oikeuksistaan huolta. Kun asioista puhuu ja kun muutoksen saa jakaa, on se aina enemmän totta. Kun läheinen huomaa muutoksen, saa uusi tapa lisää tilaa toteutua. Joskus voimme jopa ulkoisilla merkeillä lisätä läheistemme kiinnostusta siitä mitä ihmettä sinulle on tapahtunut? Uusi hiustyyli tai näyttävä koru, voi tarjota tilaisuuden kertoa ulkoisen muutoksen kautta sisäisestä muutoksesta.

-”Ostin tämän korun, koska haluan juurruttaa uuden oivalluksen osaksi elämääni ja muistaa jatkossa aina kun katson tätä sormusta, että minulla on oikeus…”

Entä jos meillä ei ole läheisiä, jotka katsovat meitä uudella tavalla? Meidän perustarpeemme on tulla nähdyksi ja saada toisen ihmisen huomiota. Suosittelen katsomaan ajatuksia herättävän videon Still Face Experiment , jossa äidin tehtävänä on olla ilmeettömänä lapsensa edessä kaksi minuuttia. On mielenkiintoista seurata millä kaikella tavoilla lapsi yrittää saada äidin huomion lopulta turhautuen tuon lyhyen ajan sisällä. Se saa pohtimaan kuinka yhä me aikuisetkin tarvitsemme yhtä lailla sitä, että meidät nähdään ja meihin reagoidaan. Kuinka monta kertaa päivässä tunnistat, että sinut ohitettiin tai sinulle ei vastattu asianmukaisella tavalla? Kuinka usein samalla kun seurustelet läheistesi kanssa itse tuijotat samalla puhelinta tai televisiota? Annatko ja saatko huomiota riittävästi tässä päivässä?

On ilahduttavaa nähdä kuinka ihmiset lyhyenkin ajan sisällä aivan kuin heräävät henkiin kun he saavat täyden keskittyneen huomion. Kun on tilaa ja aikaa pysähtyä vain heidän ajatuksien ääreen. Kun heille vastataan ja reagoidaan. Silloin ihmisessä itsessään voi nousta sellaisia oivalluksia ja asioita mieleen, jotka auttavat heitä jonkin haastavankin elämäntilanteen kanssa eteenpäin.

Onko muutos totta, jos kukaan ei näe sitä
Merkitty: