Psykoterapiasuhteen merkityksellisyys

Psykoterapiassa puhutaan paljon terapian toimivuuden ja tuloksellisuuden kannalta henkilökemioiden toimivuudesta asiakkaan ja terapeutin välillä. Yhteisten jaettujen hetkien kautta rakennamme yhdessä omanlaista ja yksilöllistä terapiasuhdetta. Psykoterapiasuhde on merkityksellinen myös psykoterapeutille itselleen.

Terapeutin tavoitteena on tehdä itsestään tarpeeton

Kun psykoterapia alkaa sinulla saattaa olla mielessäsi usein valtavasti asiaa ja tuntuu ettei aika aina tunnu riittävän kaikelle. On tehtävä valintoja mihin juuri nyt ja tänään keskitymme vai onko hyväksi antaa mielen poukkuroida asiasta toiseen. On mennyttä ja tulevaa sekä arjesta kumpuavaa pohdittavaa. Terapian edetessä kuitenkin asiat alkavat jäsentymään ja selkeytymään. Eri tapaamisilla saatamme kulkea hyvin erilaisissa mielen maisemissa tunnelmineen.

Kun terapia on taas loppumassa saatat olla hieman hämilläsi siitä kun ei oikeastaan olekaan enää mitään ihmeellistä mielen päällä. Tavallisia arjen haasteita tai sattumuksia, jotka tiedostat elämään kuuluvaksi. Sinulla on varmuus ja tieto siitä, että tulet niistä kyllä selviytymään. Saatat jopa pohtia ovatko ne edes sellaisia, joita jaksaisit nostaa esille. Hyvä merkki terapian oikeanaikaisesta lopettamisesta on kun saat ensin tarvitsemasi ajan varmistua hyvän jatkumisesta elämässä terapian aikana ja itse oivallat ettet enää tarvitse terapiaa. Onnistuneen terapian päätteeksi terapeutista tulee tarpeeton. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niin asiakkaasta kuin psykoterapeutistakaan tulisi merkityksetön, päinvastoin. Sinun oman toimijuutesi vahvistaminen lisää terapeuttina minunkin kokemustani merkityksellisistä kohtaamisista.

Psykoterapeutti voi olla pitkän aikaa elämässä tukena

Joskus taas saattaa olla, että kolmantena terapiavuotena on tapahtunut niin paljon itsestä riippumattomia asioita, että asioiden puhumiselle on edelleen tarvetta. Sinun on hyvä tietää, että minä en katoa minnekään ja voit halutessasi jatkaa terapiaa itsemaksavana asiakkaana joko satunnaisesti tarpeen mukaan tai säännöllisemmin.

Toisaalta saatat huomata vasta Kelan kuntoutuspsykoterapian lopetettuasi, että haastavista asioista huolimatta elämäsi asioille on kasvanut uudenlaiset mittasuhteet. Asiat eivät olekaan ylitsepääsemättömiä vaan arkeen kuuluvia haasteita, joiden kanssa huomaat selviytyväsi.

Puoli vuotta terapian loppumisesta

Minulla on tapana soittaa Kelan kuntoutusterapiassa olleille asiakkailleni kun terapian loppumisesta on kulunut puolisen vuotta. Toiset lopettavat ensimmäisen terapiavuoden jälkeen ja toiset jatkavat vielä tovin vielä kolmannenkin Kelan terapiavuoden jälkeen. Itselleni on ammatillisesti tärkeää kuulla millaisia asioita asiakkaan elämässä on tapahtunut terapian loppumisen jälkeen. Tällöin voin varmistua, että terapian jälkeenkin asiat ovat sujuneet hyvin ja voimme vielä kertaalleen yhdessä puhua kuluneesta ajasta. Toisaalta joskus elämän tuodessa uusia haasteita voimme myös sopia esim. yksittäisen tapaamisen jaksamisen tueksi.

Terapiasuhde on siinä mielessä erikoinen suhde, että asiakkaan asiat ovat keskiössä. Omasta henkilökohtaisesta elämästäni kerron sinulle tietoisesti hyvin niukasti. Silloinkin kun olen itse elänyt jotain samankaltaista läpi mitä sinun elämässäsi on meneillään. Asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia tai pohtia mitä minä itse olen elämässäni läpi käynyt. Huolimatta siitä ettet tiedä minun henkilökohtaisesta elämästäni juurikaan mitään, kehkeytyy välillemme usein hyvin läheinen suhde. Olemme yhdessä jakaneet useita tunteja vuoden tai vuosien varrella. Olemme olleet toisillemme läsnä ja ihmetelleet, liikuttuneet. Olemme pysähtyneet haasteiden edessä ja katselleet niitä hieman kauempaa. Olemme jakaneet ahdistuksen ja masennuksen tunteita, toisaalta tunteneet helpotusta, iloa ja asioiden keveyttä. Olemme nauraneet ja pysähtyneet hiljaisuuden äärelle. Niistä kaikista hetkistä rakentuu terapiasuhde. Jokaiseen asiakkaaseen minulle muodostuu omanlaisensa henkilökohtainen suhde, jonka koen merkitykselliseksi. Olen huomannut, että jokaiselta asiakkaalta opin paljon erilaisia asioita ja oma itsetuntemukseni myös kasvaa jokaisen kohtaamani ihmisen kautta.

Psykoterapiasuhteen merkityksellisyys
Merkitty: