Saako terapiaan mennä jos menee hyvin?

Kaikenlainen itsetuntemuksen vahvistaminen kirjallisuuden, kurssien ja valmennusten kautta voi olla sinulle tuttu tapa lähestyä asiaan. Sen sijaan psykoterapiassa käynti aikana, jolloin meneekin hyvin, saattaa tuntua ajatuksena sinusta vieraalta? Saatat myös pohtia millaisia haasteita elämässä pitää olla, jotta voisit mennä terapiaan? Kuinka huonosti asioiden pitää olla? Kelan kuntoutuspsykoterapiaan pääsemiseksi on omat kriteerit tuen myöntämisen kannalta, mutta itsemaksavana asiakkaana vain sinä määrität terapian ajankohtaisuuden ja tarpeen.


Onko haasteeni riittävä terapiaan pääsemiseksi?

Jos sinulla tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan elämässä, mutta huomaat toistuvasti vanhojen tapahtumien, toisten sanomisien tai omien, palaavan mieleen häiritsevästi haittaamaan arjen sujumista? Tai huomaatko toistuvasti arjessasi joutuvasi tilanteisiin, joissa et tiedä kuinka toimia läheistesi tai työkavereidesi kanssa? Jäätkö sanattomaksi, hämmennytkö tai etkö muuten saa itseäsi ja omaa mielipidettäsi esille?

Tällaisiin tilanteisiin psykoterapiassa voidaan myös pysähtyä tarkastelemaan ja löytämään uudenlaisia tapoja ajatella, toimia ja olla suhteessa toisiin ihmisiin. Kun tarkastelet omaa elämääsi yhdessä toisen ihmisen kanssa, joka näkee elämääsi kauempaa, eri mittasuhteista käsin ja tuo tilanteeseen uudenlaista näkökulmaa, voi jokin asia aueta mielessäsi eri tavalla. Ajattelen, että on viisasta hakeutua hieman ennaltaehkäisevästi hakemaan apua kuin antaa tilanteen mennä liian pitkälle. Sinä olet mittari milloin tarvitset apua! Olemme yksilöllisiä siinä kuinka paljon haasteita elämässä jaksamme vastaanottaa. Joskus asiat voivat selventyä nopeastikin kun ottaa riittävän varhain tukea vastaan eikä yritä kaikesta selviytyä yksin.

Miten otan yhteyttä psykoterapeuttiin?

Harva psykoterapeutti kykenee vastaamaan puhelimeen hetkellä, jolloin soitat. Suositeltavaa on, että jättäisit vastaajaan viestin tai tekstiviestin, sähköpostin, perään kuka olet ja että olisit kiinnostunut psykoterapian aloittamisesta.

Itselläni on puhelin aina äänettömällä ja katson puhelinta ollessani tauoilla. Harvoin juuri silloin puhelin soi tai pystyn siihen vastaamaan. Pyrin kuitenkin soittamaan takaisin mahdollisimman pian, jos olet jättänyt yhteystietosi. Vastaan aina kaikille psykoterapiaan kyselijöille siinäkin tapauksessa etten juuri sillä hetkellä voi ottaa uusia asiakkaita vastaan. Jos en tiedä kuka minuun on ollut yhteydessä, en välttämättä soittele takaisin. Parhaiten minut saat kiinni kun laitat minulle joko sähköpostia tai tekstiviestin sekä jätät puhelinnumerosi yhteydenottoa varten. Voit vielä esittää toiveen milloin sinut parhaiten saa kiinni.


Mitä kerron itsestäni psykoterapeutille ottaessani yhteyttä?

Mikäli toivot yhteydenottoa puhelimitse niin sinun ei tarvitse kuin jättää nimesi ja numerosi sekä lyhyesti yhteydenoton syy esim. toive päästä aloittamaan psykoterapia. Kun soitan sinulle ei sinun tarvitse kuin lyhyesti kertoa elämäntilanteestasi. Niin Kelan kuntoutuspsykoterapiaan kuin itsemaksavana asiakkaana psykoterapian aloitus tapahtuu tutustumiskäynnin kautta. Tutustumiskäynnillä voit kertoa enemmän elämäntilanteestasi ja teen sinulle tarkentavia kysymyksiä.

Itse haluan aina soittaessani (tai jos olet yhteydessä sähköpostitse) varmistaa ensin, että mikäli päädyt aloittamaan psykoterapian luonani, että minulla on tarjota sinulle sellaisia aikoja, jotka sopivat meille molemmille. Kyselen aina puolen vuoden välein jo olemassa olevilta asiakkailtani toiveita vakioajalle. Näin ollen minulla on suunnilleen tiedossa millaisia aikoja minulla on tarjota sinulle lähimmän puolen vuoden aikana. Suosituimpia aikoja ainakin itselläni on iltapäivä ja ilta-ajat, joita on tarjolla rajallisesti. Mikäli näyttää ettei minulla ole tarjota sellaista aikaa, joka sopisi aikatauluihisi en pyydä sinua tulemaan edes tutustumiskäynnille. Tällöin on järkevämpää suoraan hakeutua toiselle psykoterapeutille tutustumiskäynnille, jolla on tarjota sellaista aikaa milloin pääset.

Mikäli lähestyt minua sähköpostitse niin suosittelen, että kerrot itsestäsi hyvin lyhyesti lähinnä tietoturvaasi ajatellen. Mikäli päädyt asiakkaakseni voimme olla jatkossa yhteydessä Valviran rekisterissä olevalla dokumentointityökalulla, jossa on suojattu yhteys viestimistä varten. Näin asiakkaani saavat minut kiinni ja voivat kirjoittaa vapaasti sekä turvallisesti omista asioistaan minulle.

Saako terapiaan mennä jos menee hyvin?