Stressinhallinnan työkalupakki

Kesäloman jälkeen paluu syksyn arkisiin puuhasteluihin saattaa tuntua samaan aikaan sekä haastavalta että innostavalta. Loma on pyyhkäissyt parhaimmillaan kaikki salasanat ja arkirutiinien soljuvat käytännöt mielestä. Vaatii keskittymistä palautella arjen ja työelämän rutiineja mieleen. Miten hienoa, jos koet tällä tavalla! Silloin lomasi on sopivasti irrottanut sinua arjesta. Millaisia keinoja sinulla on omassa Stressinhallinnan työkalupakissasi, jotta paluusi arkeen loman jälkeen tuntuu houkuttelevalta?

Minä palailen kesälomalta tänään varsinaisesti töihin ja tapaan ensimmäiset asiakkaani loman jälkeen. Olen ottanut tavakseni jo vuosia palata töihin kuitenkin jo paria päivää ennen asiakastyöni alkua. Näin voin rauhassa lukea sähköpostit ja vastailla yhteydenottoihin, palautella mieliin niitä salasanoja, valmistautua tulevaan työviikkooni ja järjestellä toimitilaani. On aivan erilaista nyt istahtaa kuuntelemaan asiakkaideni kesäloman ajan kuulumisia ja mietteitä kun olen itse saanut itseni asettumaan taas työtilaani ja työhöni rauhassa.

Stressi kiinnostavan elämän liikkelle laittavana voimana

Stressistä puhutaan usein negatiiviseen sävyyn, vaikka sopiva määrä stressiä mahdollistaa myös kiinnostavan elämän. Jos pohdit elämäsi valintoja esimerkiksi pohtiessasi uuteen työhön tai elämänvaiheeseen siirtymistä, niin se saattaa nostattaa sinussa stressiä? Pohdit vastaakohan uusi työ odotuksiasi ja sinä työn vaatimuksia? Miltä lapsiperhearkeen tai eläkkeelle jääminen tuntuukaan kun se alkaa? Et voi tietää kaikkea etukäteen etkä sitä kuinka juuri sinä koet asiat. On siedettävä epävarmuutta ja stressiä, mutta usein kuitenkin jälkikäteen katsottuna asiat ovat muuttuessaan tuoneet hyviä asioita mukanaan.

Joskus saatamme kuitenkin stressata liikaa ja kurkottaa liian pitkälle tulevaisuuteen, jolloin myös ahdistus saattaa lisääntyä. Asioiden ennakointi tekee meistä parhaimmillaan loistavia suunnittelijoita ja vahvistaa kykyämme varautua haastavien tilanteiden edessä. Toisaalta se myös laittaa meitä kuvittelemaan tulevia onnettomuuksia ja haasteita, joita ei kenties koskaan osu kohdallemme.

” Olen erittäin vanha mies, ja olen kokenut monia vastoinkäymisiä, joista suurin osa ei koskaan tapahtunut.” – Mark Twain

Keinoja stressinhallintaan

Olemme jokainen yksilöllisiä ja meillä on omanlaisemme kyky kohdata haasteita ja elämän tuomia muutoksia. Yhtä lailla ne asiat, joihin emme itse voi vaikuttaa kuin ne mitä itse valitsemme voivat tuoda mukanaan stressiä. Ihannetyöpaikan työmäärä yllättää sinut tai työpaikan kiemuraiset ihmissuhteet vievät sinulta energiaa enemmän kuin itse työ. Et voinut ennalta varautua tähän. Sen sijaan, että jäisit turhautuneena ja ärtyneenä syyttelemään itseäsi tai toisia tilanteesta, voit keskittää energiasi pohtimaan kuinka tästä eteenpäin? Millaisia keinoja sinulla on stressinhallin työkalupakissasi yllättävien ja kuormittavien tilanteiden varalle?

…* uni* puutarhanhoito* lemmikin rapsuttelu* musiikki* jooga* meditaatio* liikunta* leipominen* läheisyys terveellinen ruoka* ystävät* veden juonti* luonto* värittäminen* kirjoittaminen* keskusteleminen* *askartelu* hengitysharjoitukset* läsnäolo* maalaaminen* hiljaisuus* digipaasto* tavoitettamattomuus* ompeleminen* laulaminen* tärkeysjärjestys* delegointi* karsiminen* kieltäytyminen* suunnitteleminen* to do-listat* lyhyempi työaika raitis ilma* ulkoilu* oma aika* valaistus* kohtaa tunteesi* rutiinien ylläpito* hyväksyminen* * omien arvojen näköinen elämä* luottaminen* oleellisen löytäminen* uudenlaiset mittasuhteet* huumori* ilo* nauraminen itkeminen* kaikenlaisten tunteiden salliminen* avun pyytäminen* tarkennus tulkinnan sijaanääneen ihmettely *anteeksiantaminen…

Todennäköisesti sinulla on enemmän stressinhallinnan keinoja käytettävissä kuin ajatteletkaan. Saatat tehdä niitä niin luonnostaan, ettet ajattele niiden olevan varsinaisia keinoja. Tiukan paikan tullen saatat aina soittaa jollekin tietylle ihmiselle tai kaipaavasi hetken luonnon rauhaa ennen tärkeän päätöksen tekemistä. Saatat keventää tiukkaa tunnelmaa palaverissa tai deadlinen lähestyessä turvautua kurinalaisesti pitäytymään arkirutiineisssa.

Mielenkiintoista syksyä!

Stressinhallinnan työkalupakki