Tärkeimmän ihmissuhteesi muodostat ensin itseesi

Näin Ystävänpäivänä on hyvä ystävien muistamisen lomassa myös miettiä hetki millainen ystävä olen itselleni? Olenko ilahduttanut itseäni lähiaikoina? Olenko muistanut suoda aikaa itselleni ja kysyä kuinka voin, mitä minulle kuuluu? Olenko kohdellut itseäni sillä samalla lempeydellä kuin läheisiäni ja minulle rakkaita ihmisiä? Osaanko yhtä kärsivällisesti suhtautua itseeni ja todeta ettei se haittaa, jos jokin ei menekään kerralla oikein. Osaanko kehottaa myös itseäni ottamaan rennommin? Tai olemaan armollisempi omissa odotuksissani ja vaatimuksissani siitä, mitä kaikkea pitäisi tehdä ja saada aikaa esim. töissä tai kotona?  Tärkeimmän ystävyyssuhteesi sinä luot ensin itseesi. ja sitä kautta se heijastuu myös muihin läheisiisi. Testaa siis millainen ystävä sinä olet itsellesi?


Millainen ystävä olet itsellesi?- testi

Vastaa kyllä tai ei.

1. Oletko sallinut itsellesi tänä vuonna jotain, joka on ilahduttanut, rentouttanut tai virkistänyt sinua?

2. Kun viimeksi koit mokanneesi jossain tai jokin asia ei kerralla mennyt oikein niin puhuitko itsellesi kannustavasti itsesyytösten sijaan?

3. Oletko kuluneen kuukauden aikana pitänyt vapaapäiviä vähintään 8 päivää?

4. Kun vietit vapaapäivää olitko ajattelematta työ-tai opiskeluasioitasi? Tai murehtimatta kuinka työllistyä?

5. Kun joku ihminen viimeksi loukkasi, mitätöi tai aliarvioi sinua, piditkö omia puoliasi?

6. Kun huomasit viimeksi olevasi väsynyt, ylikuormittunut, töissä tai kotona, pyysitkö apua joltakin ihmiseltä? Delegoitko tehtäviä tai pyysitkö ystävältä, perheenjäseneltä apua?

7. Kun olet peloissasi, stressaantunut tai ahdistunut, puhutko tuntemuksistasi ja ajatuksistasi toiselle ihmisille?

8. Uskotko haastavien tilanteiden edessä, että tulet kyllä selviämään, vaikka joutuisitkin hetkellisesti elämässäsi koville?

9. Huolehditko päivittäin riittävästä veden juonnista, säännöllisistä ruokailuista, tauoista tekemisen välillä ja nukutko tarpeeksi?

10. Noudatatko itse sellaisia ohjeita ja neuvoja elämässäsi, joita voisit suositella myös parhaalle ystävällesi?

MILLAINEN YSTÄVÄ OLET ITSELLESI- TESTIN TULOKSET

0-3 Taidat asettaa toisten hyvinvoinnin itsesi edelle? Joskus haasteellinen ja kiireinen elämäntilanne saattaa saada sinut unohtamaan itsesi ja oman hyvinvointisi. Elämäsi saattaa olla hetkestä toiseen selviytymistä etkä saatat erehtyä ajattelemaan, että kaikesta täytyy selvitä yksin. Olet saattanut kadottaa hetkellisesti otteesi oman elämääsi. Kerrothan tuntemuksistasi ja ajatuksistasi jollekin läheiselle ihmiselle tai ota yhteyttä johonkin auttavaan tahoon, jonka tukemana opit pitämään itsestäsi jatkossa parempaa huolta.

4-6  Olet riittävän hyvä ystävä itsellesi. Osaat jo monta hienoa taitoa huolehtia itsestäsi. Mihin osa-alueeseen haluaisit jatkossa kiinnittää lisää  huomiota? Onnistuuko omista fyysisistä tarpeistasi huolehtiminen helpommin kuin henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat? Vai huomaatko unohtavasi innostuksen tai velvollisuudentunteen siivittämänä fyysiset tarpeesi?

7-10 Hienoa! Kohtelet itseäsi samalla tavoin kuin ystäviäsi. Olet armollinen itsellesi ja huolehdit niin fyysisistä kuin henkisistä tarpeistasi. Muistathan, että saat siitä huolimatta tukeutua myös muihin ihmisiin ja/tai jakaa hyvää asennettasi ympärillesi? Kerro muille ihmisille rohkeasti ajatuksistasi miten huolehdit itsestäsi ja ajattelet itsestäsi. Tämän kuuleminen voi olla tärkeää sille, joka vielä harjoittelee olemaan itselleen hyvä ystävä.

Tärkeimmän ihmissuhteesi muodostat ensin itseesi