Tervetuloa takaisin autenttiseen itseesi

Autenttinen itse on emotionaalisen tyyneyden aikoina se turvapaikka sisälläsi, jossa voit tuntea sydämesi syvimmät toiveet, parantaa haavasi ja nauttia elossa olemisestasi. Kriisien ja vahvojen tunnekokemusten aikana autenttinen itse on puolestaan se pysyvyyden ja turvallisuuden saareke, joka pysyy koskemattomana ja vakaana majakkana vilkuttaen valoaan raivoavien ja myrskyisten merien keskellä. Näin kuvaa psykoterapeutti Yvonne Dolan kirjassaan Pieni askel sitä mitä on autenttinen itse.

Moni meistä kadottaa elämässään ajoittain tuon oman turvapaikan ja majakan sisältään. Ajattelen, että psykoterapiassa yksi keskeinen tavoite onkin päästä takaisin kosketuksiin oman autenttisen itsen kanssa. On inhimillistä erkaantua omasta itsestään arjen haasteiden lyödessä silmille. Tällöin haasteiden kasautuessa harteille alkaa oma näkökyky kapeutua ja katse painautua yhdestä askeleesta sekä hetkestä selviämiseen. Kun huomiokyky menee selviämiseen yhteys itsensä kuuntelemiseen voi katketa pitkäksikin aikaa. Jotkut asiakkaani kertovat etteivät oikein koskaan ole osanneet kuunnella itseään ja tunnistaa omaa tahtoa tai toiveita. Parhaimmillaan psykoterapissa tuo yhteys itseen löytyy ja voimme aloittaa harjoittelemaan kuinka ilmaista omia toiveita sekä tahtoa myös muille ihmisille.

Oman tahdon ilmaisu on toista kunnioittavaa

Olen huomannut joidenkin ihmisten kipuilevan aluksi itsensä ilmaisun kanssa. Onko siihen muka lupa? Kertoa toiselle mitä itse haluaa ja mikä tuntuu hyvältä, eikö se loukkaakaan toista? Tällaisia pohdintoja olen huomannut nousevan usein mieleen kun oman tahdon oikeutusta lähdetään esimerkiksi psykoterapissa harjoittelemaan. Joillekin jo pelkkä tieto, että on ihan ok tuoda omaa tahtoaan esille, voi olla elämää ja ihmissuhteita mullistava asia.

Itse ajattelen, että oman tahdon ilmaisematta jättäminen, luo epäluotettavuutta ihmissuhteisiin. Tällöin toinen ihminen ei voi kuin arvailla mielipiteitäsi tai tahtoasi, päätellä ajatuksiasi kasvojen ilmeistä tai aiemmasta toiminnastasi. Kiltteys jättää asioita piiloon eikä toinen pääse koskaan näkemään millainen olet. Sen sijaan on turvallista olla sellaisen ihmisen kanssa, joka sanoo mitä ajattelee. Se oletteko joskus tai useinkin eri mieltä asioista ei erkaannuta teitä toisistaan vaan ennemmin se, jos ette koskaan oikeasti kohtaakaan omana itsenänne.

Kuinka luoda yhteys autenttiseen itseesi?

On monia tapoja luoda yhteys autenttiseen itseen ja tutkia sitä, kertoo Yvonne Dolan. Yksi nautinnollisimmista tavoista on päästä kiinni autenttiseen itseen tapahtuu leikin ja rentoutumisen kautta. Voit luoda päivääsi jäsentymätöntä aikaa, jolloin vain olet. Voit levätä tai antaa mielesi vaellella edes takaisin, keskittyä kehosi tuntemuksiin. Tai voit keskittyä kiinnittämään huomiota nykyhetkeen ja havainnoimaan ympärilläsi olevaa kaikilla asteillasi. Millaisia tuoksuja nenääsi kantautuu tai mitä ääniä kuulet ympärilläsi? Mitä näet tai miltä ympäristösi tuntuu kehossasi? Tiedosta erilaisia tuntemuksiasi, jotka takuulla ovat erilaiset jos luet tätä kännykästäsi luonnon keskellä tai työpaikallasi tietokoneen ääressä.

Kirjoittaminen on myös yksi toimiva keino päästä kiinni omaan autenttiseen itseesi. Parhaimmillaan siinä yhdistyvät syvä keskittyminen tähän hetkeen, yhteys ajatuksiisi ja tunteisiisi sekä näkyvän muodon luominen sanojen kautta itseesi. Näin voit palata ajatuksiisi sellaisinakin hetkinä kun arjen hektisyys on temmannut sinut irti itsestäsi. Kirjoittamiseen keskittymällä saat itsesi myös luontevasti tuotua itsesi ja tämän hetken äärelle.

Huomasithan, että nyt tammikuussa alkaa ohjaamani Voimavarakeskeinen kirjoittaminen- kurssi, jossa teemme itsetuntemusta lisääviä kirjoitusharjoituksia ja vahvistamme yhteyttä autenttiseen itseen? Minkäänlaista aiempaa kirjoittamisen kokemusta et tarvitse tällä kurssilla. Tärkeämpää on, että kirjoittamista käytetään keinona laittaa liikkeelle sisäinen prosessisi, jotta itsetuntemuksesi syvenee ja vastaukset itsellesi selkeytyvät. Vielä ehdit ilmoittautua kurssille 10.1.2020 mennessä!

Voimauttavaa alkanutta vuotta 2020 sinulle!

Tervetuloa takaisin autenttiseen itseesi