Tylsistymisen taito

Kuinka kauan kestät odottamista ilman, että kaipaat virikkeitä, jolla pyrit viihdyttämään itseäsi? Kaivatko kauppajonossa kännykän lukeaksesi uutisia tai ystäviesi somepäivityksiä? Tai soitatko ”ajankuluksi” jollekin odottaessasi toista ystävääsi saapuvaksi? Tiesitkö, että antamalla aivojesi tylsistyä tarjoamatta koko ajan jatkuvaa viriketulvaa, saat luontaisesti meditoitua päivän aikana?

Kun sallit aivojesi tylsistyä ja kauppajonossa keskityt vain odottamaan jonon etenemistä sekä omaa vuoroasi, annat aivoillesi hengähdystauon. Saat ajatuksiisi uutta väljyyttä ja tilaa. Jyväskylän yliopisto kasvatustieteen professori Juha T. Hakala toteaa: ”Olemme alkaneet käyttää mobiilia teknologiaa hieman samassa merkityksessä kuin mielialalääkkeitä. Molemmat litistävät tunnekokemuksiamme. Jos turvaat aina puhelimeesi, nettiin tai sosiaalisen median antiin, et koe ympäristöäsi etkä koe sisimpäsi hiljaisempia, kenties hyvinkin merkityksellisiä ääniä.” (Aamulehdessä 24.9. 2018).

Kuinka usein huomaat, että sinulle merkityksellisen tilanteen läsnäolo kärsii, jos samalla pyrit taltioimaan tätä hetkeä esimerkiksi somepäivityksiin? Oletko ollut mielettömällä keikalla ja keskittynyt kuvaamaan sitä sen sijaan, että olisit uppoutunut ainoastaan nauttimaan musiikista ja meneillään olevasta hetkestä? Jatkuvassa hetkien taltioitumisen lomassa saattaa olla ettet ehdi elää kyseistä hetkeä ja kuunnella omia tuntemuksiasi sekä kokea sitä yhtä voimakkaasti kuin kokisit luontaisesti. Kun olet tapaamassa ystävääsi ja hän selailee jatkuvasti toisella silmällä puhelintaan, huomaat miten hän on vain puolittain läsnä sinun kanssasi. Samalla tavalla sinä saatat olla puolittain läsnä itsessäsi keskittyessäsi suuntaamaan huomiotasi jatkuvasti itsesi ulkopuolelle.

Uppoutumalla hetkeen, jolloin ei tapahdu juuri mitään ihmeellistä, annat aivoillesi luontaisen meditaatiohetken. Mielesi hengähtää ja saa hetken ettei tarvitse reagoida asioihin tai tilanteisiin. Kun mielessäsi on tarpeeksi tilaa voi uusia ajatuksia ja oivalluksia syntyä huomaamatta. Vastaus miettimääsi asiaan pulpahtaa mieleesi.

Tylsistymisen taito- palapeli

Tylsyyteen uppoutumisen harjoitteluksi voit tilata itsellesi Tylsyyden taito -palapelin liittymällä UnelmaRatkaisun Hyvinvoinnin uutiskirjeen tilaajaksi. Voit tarkkailla kuinka kauan sinulta menee kun saat palapelin kaikki palat tehtyä ja sen koottua?

Voit tarkastella minkälaisten asioiden ja ”palojen ” saaminen paikoilleen tuntuu haastavimmalta ja millaiset asiat sinulta sujuvat jo nyt luonnostaan?

Annathan tänä kesänä tylsyyden hoitavan vaikutuksen helliä mieltäsi?!

Tylsistymisen taito- palapelin ja muut UnelmaRatkaisun tuottamat materiaalit saat itsellesi tilaamalla Hyvinvoinnin kuukausikirjeen itsellesi!
Tylsistymisen taito