Varaudu odottamaan terapiapaikkaasi

Hieman ajankohdasta riippuen on sinun syytä varautua siihen, että et heti pääse aloittamaan psykoterapiaa tai edes tutustumiskäynnille. Eri paikkakuntien psykoterapiaan pääsy tilanne saattaa hieman vaihdella kuinka nopeasti psykoterapian pääsee aloittamaan.

Toiset kokevat odotusvaiheen ja sopivan psykoterapeutin etsinnän haastavaksi sellaisessa elämäntilanteessa kun haluaisi jo aloittaa terapian nopeasti. Voimat saattavat olla vähissä ja voi tuntua erityisen turhauttavalta kuulla mikäli useammalla terapeutilla ei sillä hetkellä ole tilaa uusille asiakkaille. Sinnikkyyttä vaaditaan toisinaan, että saa tutustumiskäyntejä sovittua. Toisaalta myös psykoterapiaan sitoutuminen vaatii sinnikkyyttä käydä viikottain terapiassa omien asioiden äärellä silloinkin kun ei huvittaisi tai kun oma jaksaminen on vähissä.

Jos koet malttamattomuutta odottaa psykoterapiaan pääsyä kertoo se, että asia on sinulle merkittävä ja valmiutesi psykoterapian aloittamiselle on oikea. Psykoterapiakuntoisuuttasi mitataan myös sopivaa terapeuttia etsiessäsi itsellesi, jos vapaana olevia terapeutteja ei tunnu löytyvän heti. Varaudu siis siihen, että voit joutua odottamaan paikkaasi terapiaaan päästäksesi.

Kun löydät itsellesi sopivan terapeutin pystyt hänen kanssaan sopimaan käyntitiheydestä, jos koet alkuun tarvitsevasi esimerkiksi tiheämpiä käyntejä. Kannattaa varmistaa jokaisen terapeutin asiakastilanne ja mahdollisuus tiiviimpiin käynteihin terapeutin löydettyäsi.

Keski-Suomen alueella pystyt katsomaan esimerkiksi Keski-Suomen Psykoterapiayhdistyksen kotisivujen terapeuttiluettelosta katsoa ne terapeutit, joilla on vapaata seuraavan 3 kuukauden sisällä. Psykoterapeuttien yhteystietoja löydät myös Kelan palveluntuottajarekisteristä.

Kyky sitoutua psykoterapiaan on tärkeää hoidon tuloksellisuuden kannalta

Psykoterapiaan sitoutuminen on niin sinun kuin psykoterapeutinkin yhteinen lupaus, että jaatte aikaanne yhdessä tiiviisti seuraavan vuoden tai useamman. Samalla tavalla kuin sinä sitoudut viikottaisiin tapaamisiin myös minä terapeuttinasi sitoudun takaamaan, että minulla on sinulle tarvittava määrä aikaa tarjolla.

Kyky sitoutua on yksi tärkeimmistä asioista, joka mahdollistaa psykoterapian tuloksellisuuden. Kykyä sitoutua psykoterapiakäynteihin pohditaan myös siinä vaiheessa kun pohditaan jatkovuoden hakemista. Jos toteutuneita käyntejä on vähäinen määrä ensimmäisenä terapiavuotena täytyy jatkovuotta perustella tarkemmin. Psykoterapiaan sitoutuminen kertoo myös sinun terapiakuntoisuudestasi. Sitoutumista oman hyvinvointisi edistämiseen ja sinnikkyyttä vaaditaan siis jo psykoterapiaan hakeutuessa, mutta se kyllä kannattaa!


Varaudu odottamaan terapiapaikkaasi