Kirjallisuusterapia

Voimavarakeskeinen kirjallisuusterapia on terapeuttisesti voimauttava vuorovaikutusprosessi. Kirjallisuusterapeuttina minä yhdessä ryhmän tai yksilön kanssa ohjaan sinulle erilaisia itsetuntemustasi syventäviä harjoituksia. Apuna voidaan käyttää kirjoittamisen lisäksi mm. musiikkia, elokuvia, kuvataidetta, valokuvia, kehollisia harjoituksia ja erilaisia valmiita kirjallisia aineistoja. Kirjoittaminen toimii itsessään jäsentämisen välineenä ja tuo näkyväksi ajatuksia ja tunteitasi. Tämä itsessään on hoitavaa ja voimauttavaa. Halutessasi voit jakaa omia ajatuksiasi voimavarakeskeisten harjoitusten jälkeen ryhmässä tai yksilöterapiassa minulle/ ryhmälle vapaasti kertoen tai suoraan omaa tekstiäsi lukien. Kirjallisuusterapia sopii kaikille, jotka ovat valmiita pysähtymään kuuntelemaan omaa sisäistä tarinaansa eikä se vaadi mitään erityisosaamista kirjoittamisen liittyen.

Kirjallisuusterapiaa voidaan harjoittaa monella tapaa. Suomessa vuodesta 1981 alkaen toiminut Suomen Kirjallisuusterapia ry on tehnyt kirjallisuusterapiatyötä tunnetuksi. Kirjallisuusterapiayhdistyksen kotisivuilta voit tutustua tarkemmin mm. kirjallisuusterapian teoriaan ja historiaan sekä ajankohtaisiin koulutuksiin. Minä tarjoan yritykseni Tmi UnelmaRatkaisun kautta voimavarakeskeistä kirjallisuusterapiaa niin yksilöille, ryhmille kuin verkkokurssina.

Voimavarakeskeisen lähestymistavan, jota toteutan kirjallisuusterapiassa ajattelen koostuvan dialogisuudesta, ratkaisukeskeisyydestä, narratiivisuudesta ja reflektiivisyydestä. Työotteena olen myös syvästi vaikuttunut traumainformoidusta lähestymistavasta ja mieli-keho yhteyden havainnoinnista, jota pyrin syventämään koko ajan kaikessa työssäni. Olen valmistunut kirjallisuusterapeutiksi kesäkuussa 2021 ja psykofyysisen psykoterapian perusopinnoista kesäkuussa 2022.

Oletko kiinnostunut yksilö kirjallisuusterapiasta?

Haluatko kirjoittaa elämäsi tarinaa selkeyttääksesi kokemaasi tai uudelleenkäsikirjoittaa elämäsi kokemukset eheyttäväksi tarinaksi? Haluatko vapautua traumaattisista kokemuksista tai oppia säätelemään vireystilaasi hyödyntäen kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä? Haluatko lisätä itsetuntemustasi ja mielikuvitella tulevaa, vapauttaa tai säilyttää jo elettyä? Mikä tahansa sinussa, ajattelussasi, elämässäsi, kaipaa lähempää tarkastelua, voimme yhdessä pysähtyä näiden teemojen ympärille. Kirjallisuusterapia on yksilöllinen matka kohti sinulle tärkeitä kysymyksiä.

Mikäli olet kiinnostunut kirjallisuusterapiasta voit varata ensin tutustumiskäyntiajan 45 min, jossa käymme läpi toiveitasi kirjallisuusterapian suhteen ja kerron sinulle kirjallisuusterapian hyödyntämisen mahdollisuuksista itsetuntemuksesi vahvistamisen tai tietyn tavoitteesi suhteen. Tutustumiskäynnin aikana voimme alustavasti suunnitella kuinka pitkä kirjallisuusterapia olisi sinulle tässä kohtaa hyödyllinen. Kirjallisuusterapiaan tutustumiskäynnin hinta 45 min on 75 €.

Yksilö kirjallisuusterapiassa tapaamiset toteutuvat 2-4 viikon välein. Kirjallisuusterapia tapaamisia voidaan toteuttaa joko etäyhteydellä tai Jyväskylässä toimitilallani. Valittavanasi on tutustumiskäynnin jälkeen seuraavat vaihtoehdot:

– Pieni sukellus kirjallisuusterapiaan: 5 x 60 min

– Syvä sukellus kirjallisuusterapiaan: 10 x 60 min

Tapaamiset joko paikan päällä Jyväskylässä, Rautpohjan toimitilallani tai etäyhteydellä.

Toisin kuin psykoterapia tapaamisissa, en tee muistiinpanoja käynneiltäsi vaan sinä olet tämän kirjallisuusterapeuttisen matkan muistiinlaittaja. Kirjallisuusterapia käynnit eivät siis ole psykoterapiaa, vaikka toki saat kaiken ammattitaitoni ja ammattietiikkani käyttöösi tapaamisillamme. Kirjallisuusterapia tapaamisen hinta sisältää alvin 24 %. Kysy päivitettyjä kirjallisuusterapian hintojani minulta tutustumiskäyntiä varatessasi!

Jos olet kiinnostunut kirjallisuusterapiasta niin olethan minuun yhteydessä tutustumiskäynnin merkeissä?

Aloitetaanko yhteinen kirjallisuusterapeuttinen matka?

Tiedustele vapaita paikkoja kirjallisuusterapiaan: marika@unelmaratkaisu.fi.

Oletko kiinnostunut ryhmämuotoisesta kirjallisuusterapiasta?

Tulossa jatkossa myös kirjallisuusterapeuttisia ryhmiä, joista kerron lisää myöhemmin. Seuraathan myös Kurssit, ryhmät ja koulutukset- sivua, jossa kerron myös tulevista kirjallisuusterapeuttisista kursseista!