Voimavarakeskeinen kirjoittaminen

Ihka ensimmäinen vuoden kestävä UnelmaRatkaisun Voimavarakeskeinen kirjoittaminen -kurssi on aika saattaa päätökseen joulukuussa viimeisellä yhteisellä ryhmätapaamisella. Ryhmä aloitti tammikuussa yksilötapaamisilla, jonka jälkeen olemme tavanneet kuukausittain ryhmätapaamisilla kesätaukoa lukuunottamatta. Nyt marraskuun aikana olen tavannut ryhmäläiset erikseen kurssiin kuuluvalla toisella yksilötapaamisella. Monella tapaa erityinen vuosi on kohta saatu päätökseen ja vastauksia omaan kurssille esitettyyn kysymykseen on etsitty ja löydetty.

Minä uskon, että ryhmässä on ihmeellistä voimaa kun pysähdytään itselle asetettujen kysymysten äärelle. Toinen toiseltamme voimme saada uutta näkökulmaa ja saada kokemuksia nähdyksi sekä kuulluksi tulemisesta. Minä ryhmän vetäjänä olen ensin kaikki ryhmäläiset erikseen tapaamalla päässyt tutustumaan millaisten kysymysten äärellä ryhmäläinen on tulossa. Huolehdin siitä, että kuuntelemme toinen toisiamme avoimella ja hyväksyvällä asenteella niin, että jokainen rohkenee ryhmässä olla oma itsensä.

Vuosi 2020 on varmasti ollut meille kaikille erityinen ja myös tämä ryhmä sai lennosta etsiä ryhmän toteutumiselle koronavirustilanteen myötä uusia toteutumistapoja. Keväällä siirryimme etäyhteydellä tapaamaan toisiamme ja minä tein kurssialustallemme lisäksi kirjoittamisprosessia tukevia videoita, joihin ryhmäläiset saivat perehtyä ennen ryhmätapaamistamme. Kurssialustalle ilmestyi ryhmäläisille myös ryhmätapaamisten välillä tehtävä kirjoittamistehtävä, jota alustin tapaamisellamme tai jota aloitimme tapaamisen aikana. Lisänä oli myös valinnaisia lisätehtäviä mikäli halusi aiheeseen syventyä lisää. Ryhmätapaamisella keskustelimme aiheista ja ohjasin jokaista ryhmäläistä eteenpäin omien kysymysten kanssa eteenpäin.

Välillä vuoden edetessä tapasimme ryhmässä myös sekä etä- että kasvokkain tapaamisella yhtä aikaa. Eräällä kerralla Teams- etäyhteyden ja paikalla olijoiden lisäksi vielä yksi ryhmäläinen oli lisäksi puhelimen päässä:) Ihmeellisintä oli miten hyvin tämäkin saatiin toimimaan ja kaiken teknisyyden keskellä saimme luotua yhteisen tunteen, että olemme samassa tilassa. Tästä on kiittäen jokaista ryhmäläistäni, joiden asennoituminen ryhmän toteutumiseen on ollut aivan huikeaa ja mahdollistanut ettei yhtään ryhmätapaamista ole jouduttu perumaan!

Mitä Voimavarakeskeinen kirjoittaminen -kurssilla tehtiin?

Ensimmäisellä yksilötapaamisella vuoden alussa kävin jokaisen ryhmäläisen kanssa erikseen läpi millaisin odotuksin hän kurssille oli tulossa ja millaiseen kysymykseen/kysymyksiin hän oli tulossa vastausta etsimään. Mikäli oma kysymys oli vielä selkeytymättä autoin ryhmäläistä kysymyksen muotoilemisessa. Ensimmäisellä ryhmätapaamisella olimme voimauttavat kysymykset teeman ympärillä tutustuen toisiin ryhmäläisiin ja esitellen oman kysymyksen toisille. Keväällä ryhmä teemoina olivat kuuntelemisen taidon opettelu, oman päivitetyn tarinan luominen itsestä ja omaan henkiseen opettajaan tutustuminen. Vaihdoimme koronatilanteen takia touko-ja elokuun tapaamisten teemoja, jotta elokuussa etäilyn jälkeen pääsimme tekemään huomion kiinnittämiseen liittyvän harjoituksen yhdessä. Kesällä pidimme kahden kuukauden kesätauon. Syksyn muita teemoja ovat olleet hiljaisuuden äärelle asettuminen ja näkökulman vaihtamisen taito, jolloin otimme ryhmäläisen kysymyksen hetkeksi omaksemme ja jaoimme omia ratkaisumalleja toisillemme.

On ollut huikeaa seurata ryhmäläisten matkaa kysymyksiensä äärellä ja todistaa hyvähenkistä toinen toisiamme tukevaa jakamista ryhmässä. Yhdessä olemme oivaltaneet itsestämme eri teemojen ja toistemme kokemusten kautta lisää itsestämme ja toisista. Minulla on ollut henkilökohtaisesti ilo tutustua kaikkiin ryhmäläisiin ja jakaa hetken matkaa yhdessä tänä poikkeuksellisena vuonna. Joulukuussa pääsemme vielä kokoontumaan vastausten äärelle juhlistamaan yhteistä matkaamme.

Voimauttavia hetkiä marraskuun pimeyden keskelle!

Voimavarakeskeinen kirjoittaminen